Kinaporin seniorikurssilla piirretään sarjakuvaa lapsuuden muistoista

Kinaporin toimintakeskuksella järjestetyllä seniorien sarjakuvakurssilla kävi tohina. Kurssia vetävä Hannele Richert muisteli runoja ja loruja kurssilaisten kanssa seuraavan tehtävän puitteissa. Lopulta sarjakuvatehtäväksi tuli keskustelun innoittamana lapsuuden muistot. Suuren pöydän ympärille kokoontuneet kurssilaiset tarttuivat aiheeseen mielellään.

Marita oli aloittanut piirtämään sarjakuvaa isänsä sammareista, joista hänen mummonsa teki hänelle takin hänen ollessaan pieni. Lapsuuden muistot inspiroivat muitakin, sillä sarjakuvia kertyi myös pirunviulun soittamisesta, kotikylän ensimmäisestä sähköpaimenesta sekä vihaisista kukoista.

Annin sarjakuva

Annin sarjakuvan piirtämisen eri vaiheita aiheesta lapsuuden muistot. Tarinassa Anni kavereineen kokeili millaista on koskea sähköaitaa.

Kurssille osallistuneet ovat löytäneet sarjakuvan tekemisen monella eri tapaa. Monet ovat alkujaan maalanneet koulussa tai käyneet muotokuvanpiirtämispajoissa eli tehneet niin sanottua perinteisempää taidetta. Marita kertoo löytäneensä kurssille tyttärensä kautta. Liisa Rönnholm taas on jo kokenut sarjakuvakurssilainen ja käynyt jo kahdella kurssilla ennen Kinaporia. Hän kuvaa kurssia yllättävän vaativaksi.

Aiemmin kurssilla on kokeiltu erilaisia tekniikoita ja papereita. Kurssilla on päässyt kokeilemaan musteeseen kastettavia bambukyniä sekä läpikuultavaa paperia. Yleisin työkalu näyttää olevan tavallinen tussi, mutta myös musteeseen kastettavat terällisiä kyniä kokeillaan, niiden hankaluudesta huolimatta. Tärkeintä on kuitenkin itsensä ilmaisu.

Marita muste

Kurssilla tutustuttiin erilaisiin tekniikoihin.

Anni kertoo, että hänelle ehdotettiin kurssille tuloa, koska hänellä on tarinoita kerrottavana. Hauskuus ja tekemisen ilo ovat olennaisimpia ja tietysti myös toiset kurssilaiset ja heidän kanssaan ideointi. On hienoa nähdä, että sarjakuvan tekemisestä voi nauttia jokainen.

Ilmaiset seniorien sarjakuvakurssit perjantaisin Kinaporin sarjakuvapisteessä Sörnäisissä, lisätietoa täällä. Kurssin töistä on toukokuussa tulossa näyttely palvelutalolle.

Teksti ja kuvat: Sara Valta