Janne Parviainen inspiroituu Charles Bukowskista ja vanhoista kuvataiteen mestareista – Post Man -sarjakuvan näyttely esillä ja tekijä haastattelussa

Janne Parviainen sarjakuva

Teksti: Aino Sutinen

Janne Parviaisen upean yksityiskohtaisia piirroksia on näytillä Galleria Sarjakuvakeskuksessa 29.8. asti. “Works of the Old Masters From the Post Galleries on Post Man -sarjakuvaan liittyvä taidenäyttely, jossa tarinan henkilöhahmot seikkailevat taidehistorian klassikkopiirustuksissa ja maalauksissa jatkaen sarjakuvan tarinaa eteenpäin. Näyttelyssä nähdään versioita mm. Arthur Rackhamin, Alfonse Muchan, Gustave Doren, M.C.Escherin ja Akseli Gallen-Kallelan teoksista.” 

Post Man on hauska, anarkistinen ja välistä synkkäkin sarjakuva-albumi Kallesta, joka työskentelee postin palveluksessa ja etsii suuntaa elämässään. Kirjoitin kirjasta arvion Sarjainfo-lehteen vuonna 2019: linkki: “Kuinka mä vihaankaan märkää postia, joka liimaantuu ihoon kiinni” – Janne Parviaisen Post Man Sarjainfon arviossa.

Janne Parviainen on helsinkiläinen sarjakuvapiirtäjä, taidemaalari ja valotaiteilija. Hän vastasi Sarjakuvakeskuksen blogin kysymyksiin sarjakuvistaan!

Janne Parviainen post man kansi

Janne Parviainen post man 1

Hei Janne! Mistä idea Post Man -sarjakuvaan lähti?

Aloitin viitisen vuotta sitten piirtämään päiväkirjasarjakuvaa American Elfin ja Lewis Trondheimin innoittamana. Tuon projektin aikana veljeni lainasi minulle Charles Bukowskin Postitoimisto-romaanin, koska arveli minun löytävän yhteistä kosketuspintaa siitä kuunneltuaan vuosia valitustani postinkantajana viettämäni ajan kauheuksista. Bukowskin konstailemattomasta kirjoitustavasta ja aihepiiristä viehättyneenä sain ajatuksen yhdistää jo aiemmin suunnittelemani sarjakuvaromaanin ainekset kokemuksiini postimiehen työstä.

Ennen sarjakuvan käsikirjoittamista ahmin koko Bukowskin romaanituotannon ja elämäkerrat kirjeenvaihtoineen saadakseni hieman paremman käsityksen minkälaisia elementtejä omassa tarinassani voisin samaisesta tyylistä käyttää.

Niin kuin monesti kirjoja lukiessa, Bukowskin tuotannon kautta löytyi myös monta muuta mielenkiintoista uutta tuttavuutta, kuten Hubert Selby jr., Dan Fante ja Augusten Burroughs. He saattavat hieman selittää Post Manin varsin nihilististä maailmankuvaa. 

Oli myös mielenkiintoinen kokemus astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja antaa tarinan hahmojen laukoa asioita ja ajautua tilanteisiin, joita omassa elämässään ei tulisi edes ajatelleeksi. Tarinan todenmukaisuudesta kiinnostuneille, tarina pohjautuu 60% oikeisiin tapahtumiin, josta lopun ovat tarinan hahmot halunneet niissä puitteissa tapahtuvan kun pääsivät mielikuvituksessani villiintymään.

postman janne parviainen sarjakuva

Post Manin päähenkilöllä Kallella on päällään selittämätön supersankarin viitta, mikä tuo tarinaan ripauksen maagista realismia.

Janne Parviainen post man 4

Millainen oli Post Manin tekoprosessi?

Itse tarinan kirjoittaminen tapahtui vauhdilla, sillä olin suunnitellut tarinan tapahtumat jo varsin hyvin etukäteen, joten ne tarvitsi vain yhdistellä loogiseen järjestykseen ja kirjoittaa kasaan.

Post Manin supersankariulkomuoto oli itseasiassa aivan loppuvaiheessa tapahtunut lisäys ja vielä viikko ennen tarinan piirtämisen aloittamista tarinasta oli kaksi versiota, toinen supersankaripuvulla ja siihen liittyvillä viittauksilla ja toinen normaaleissa siviilivaatteissa tapahtuva. 

Loppujen lopuksi tarinassa esiintyvä metatasoinen supersankaripuku tuntui avaavan viehättävän lisämausteen kertomukseen, joten se päätyi lopulliseksi versioksi. Lisäksi viittaa on mukava piirtää liehumaan tuulessa ja liimautumaan sateessa sankarin ylle!

Kertomuksen piirtämiseen kului noin puoli vuotta melko intensiivistä työskentelyä, tekniikkana lyijykynäluonnokset ja tussaus A3-kokoiselle paperille.

Janne Parviainen post man 5

Janne Parviainen post man 3

Kertoisitko näyttelyssä olevista, suurista ja yksityiskohtaisista töistä?

Itse idea Post Man -näyttelyyn lähti tarpeesta saada jotain konkreettista tekemistä talven pimeille päiville. Olen keräillyt tietokoneelleni kokoelman inspiroivia maalauksia ja piirustuksia, joita on mukava katsella uusien piirustustekniikoiden ja ideoiden herättämiseksi. Selatessani vanhoja Arthur Rackhamin Shakespeare-kuvituksia sain idean tehdä rappioromanttisen päivityksen hänen työstään Post Man -sarjakuvan hengessä. 

Sosiaalisessa mediassa versiointini sai hyvän vastaanoton, joten päätin tehdä aiheesta laajemman teossarjan, jossa sarjakuvani henkilöhahmot seikkailevat (ja sikailevat) taidehistorian klassikkotöiden parissa.

Suurikokoisimmat työt näyttelyssä ovat versioita Eugene Delacroixin, Gustave Doren ja Hieronymous Boschin seuraajan teoksista. Koko Post Man -näyttelyn työteliäin teos täytyy olla versio alunperin Hieronymous Boschin työksi luulemastani maalauksesta Pyhän Antoniuksen kiusaus, noin vuodelta 1550. Puhuessani teoksesta veljeni kanssa hän huomasi tarkempana taiteentuntijana, että teos on itseasiassa yhden lukuisista Hieronymous Boschin seuraajista luoma. Boschin tyyli ja aiheet olivat ajallaan niin uraauurtavia ja suosittuja, että mestarin jalanjäljissä kulki monta enemmän tai vähemmän onnistunutta kopioijaa ja tekniikan jatkajaa. Post Man sarjakuvan sekoileva hahmo Doc näin ollen pääsee jatkamaan monisataavuotista taidehistorian jatkumoa!

Gustave Doren töitä olen aina ihaillut suuresti ja oli todella mielenkiintoista koettaa omaa onneaan tuon mahdottoman tekniikan edessä. Jotain kummallista onnen tunnetta tuo viiva viivalta kehittyvä piirustustekniikka tuottaa pimeiden talviöiden pikkutunneilla hyvän musiikin ja vahvasti humaloidun oluen kera! Muiden taideprojektien lomassa oli virkistävää tehdä taidetta vain taiteen takia, uusia tekniikoita kokeillen ja nauttien kynän liikkeestä paperilla.

Janne Parviainen post man 2

IMG 3826

Sinut tunnetaan paitsi sarjakuvataiteilijana, myös valotaiteilijana. Millaisia luovia töitä sinulla on tällä hetkellä työn alla?

Valotaiteilijaksi olen päätynyt sattuman kautta, valokuvaharrastuksen parista. Taidekoulussa pääaineenani oli öljyvärimaalaus, joka vuosien varrella on kääntynyt valolla maalaamiseksi ja valon käyttäytymisen tutkimiseksi.

Seuraavia projekteja on valotaidekollektiivi Valontaivuttajien ryhmänäyttelyt Vaasan Taidehallissa ja Tampereen Kulttuuritalo Laikussa syksyllä 2021, joihin tulevien töiden ideointi ja valmistus alkaa tämän syksyn aikana.

Korona söi tältä vuodelta suuren osan töistäni, kuten monelta muultakin kulttuurialan toimijalta, mutta jos jotain hyvää siitä haetaan, niin nyt on ollut aikaa kirjoittaa uutta sarjakuvaani, jota näillä näkymin pääsen myös piirtämään jo aika pian. Sarjakuva, työnimeltään Rooman rajoilla, on road trip -tyylinen kuvaus kaveriporukan kesäisestä automatkasta halki Itä-Euroopan taidefestivaaleille Unkariin ja takaisin, Sylvain Tessonin matkailufilosofoinnin hengessä.

Janne Parviainen Rooman rajoilla Henkilohahmot

Kurkkaus Janne Parviaisen tulevaan sarjakuvaan.

Mikä on lempisarjakuvasi?

Suurimmman vaikutuksen on tehnyt Peter Baggen Bradleys– ja Hate-sarjakuvat. Jos saisin valita minkä teoksen lukisin uudelleen ensimmäistä kertaa, valitsisin ehdottomasti nämä. Bradleysista löysin sulkeutuneena ja ujona teini-ikäisenä sellaista elämää ja samaistumisen kohteita, jotka rikastuttivat elämääni silloin paljon. 

Parikymppiseksi kasvaneen Buddy Bradleyn edesottamukset Hate -sarjassa hykerryttävät edelleen ja ne olen lukenut jo hiirenkorville. Se tunne ettei ole maailmassa yksin tunteineen ja ongelmineen on jotain täysin korvaamatonta, ja jos omalla taiteellaan on mahdollista välittää edes jollekin samanlaista lohtua, on se suurin syy miksi olen taiteilijan ammatin itselleni valinnut. 

Muita pitkäaikaisia suosikkejani ovat Pauli Kallion Kramppeja ja Nyrjähdyksiä, Aarne Ankka, Michel Rabagliati, sekä Ralf König.

Janne Parviainen post man omakuva

Kuva on oikein päin!

postman janne parviainen sarjakuva3

Linkkejä

Works of the Old Masters From the Post Galleries on Post Man -näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa 29.8. asti (linkki näyttelyn kuvaukseen).

Näyttelyn hienot työt ovat myös myynnissä 470-1100 € hinnoilla. Tervetuloa!

jannepaint.wixsite.com/jannepaint-2

instagram.com/jannepaint