HIAA – Eläviä taloja Katutaidegalleriassa

Sarjakuvakeskuksen ikkunagalleriassa on marraskuun ajan nähtävillä Outi Debnamin ja Susan Wilanderin näytteille asettama Helsinki International Artists’ Associationin (HIAA Ry) Kaverit maalasi taloa -näyttely. Näyttelyssä yhdistyvät paperimassatyöt ja digitaalisesti toistetut valokuvat.

OUTI DEBNAM SUSAN WILANDERsmall

Idea teoksiin lähti rakentumaan Sarjakuvakeskuksen ikkunagallerian katutaideteeman ympärille. Parivaljakko rakensi Jaana Salosen kanssa paperimassasta erikokoisia ja -muotoisia taloja, joista osan taiteilijat maalasivat itse ja osan antoivat edelleen yhdistyksensä taiteilijoiden ja muiden yhteyshenkilöiden maalattaviksi (Jaana Salonen, Victor X, Evgenia Khashchanskaya, Maria Oreshenkova ja Martin Rantala). Tehtävänantona taiteilijoille oli vain teema ”katutaide”, jota kukin sai itse jalostaa haluamaansa suuntaan.

Joillekin katutaide toi mieleen lapsuuden kodin ja teoksen valmistuminen oli hyvin terapeuttinen kokemus. Toisissa töissä välittyy toive katutaiteen saattamisesta vapaampaan suuntaan, toisaalta samalla tehden siitä suunnitelmallisempaa ja hyväksyttävämpää sen kaupunkikuvaa ja kulttuuriympäristöä rikastuttavan vaikutuksen vuoksi. Näyttelyn talot ovat eläviä yksilöitä, joilla on tunteita, muistoja ja haaveita, joita monitorilla vaihtuvat kuvat heijastavat. Näyttelyssä esiintyvät punaiset kissat ovat Wilanderin varhaisempaa tuotantoa, mutta tässä yhteydessä ne saavat katukissojen hahmon luoden tunnelmaa unohdetusta kaupungista.

susan wilander outi debnam hiaa katutaidegalleria sarjakuvakeskus

Helsinki International Artists’ Association aloitti toimintansa viisi vuotta sitten Helsingissä. Perustajajäsen Susan Wilander aloitti taiteilijan uransa asuessaan Belgiassa, missä hän löysi paikallisen kansainvälisten taiteilijoiden yhteisön, jonka kautta taiteilijat saivat kontakteja toisiinsa ja paikalliseen taidemaailmaan, sekä järjestivät yhteisnäyttelyitä. Palattuaan Suomeen Wilander havaitsi, ettei Suomessa ollut vastaavaa alan järjestöä ja niin HIAA Ry sai alkunsa.

Yhdistyksen tavoitteena on auttaa sekä suomalaisia että Suomessa oleskelevia kansainvälisiä taitelijoita luomaan kontakteja toisiinsa ja paikallisiin taidealan toimijoihin, edistää jäsentensä työskentelymahdollisuuksia sekä toimia taidealan tiedonvälittäjänä. Yhdistys järjestää runsaasti erikokoisia ryhmänäyttelyitä, sekä kerran vuodessa suuren yhteisnäyttelyn, jossa nähdään töitä suurelta osalta yhdistyksen tällä hetkellä yli kahdestakymmenestä jäsenestä.

Outi Debnamin sekä muutaman muun HIAA:n taiteilijan yhteisnäyttely on marraskuun ajan näytteillä Lauttasaaren kirjastossa. Yhdistyksen seuraava suuri yhteisnäyttely teemalla Reflections – Heijastuksia järjestetään ensi vuoden toukokuussa Venäjän Kulttuurikeskuksella Töölössä.

Lisätietoa Helsinki International Artists’ Association Ry:stä sekä jäsenhakemuskaavakkeen löytää yhdistyksen verkkosivuilta osoitteesta www.hiaa.fi

susan wilander outi debnam hiaa katutaidegalleria sarjakuvakeskus

Outi Debnam & Susan Wilander: Kaverit maalasi taloa -näyttely Katutaidegalleriassa 1.–30.11.13.

Teksti ja kuvat: Sakari Sivonen