Vierailimme Ville Hännisen kanssa kesäkuun alussa Erlangenin sarjakuvafestivaalilla Keski-Saksassa. Festivaali on kielialueen suurin ja 10 euron pääsylipun lunasti viikonloppuna yli 20000 kävijää. Pikkukaupungissa tapahtuma näkyy katukuvassa erittäin selvästi ja kahviloissa törmää helposti niin tunnettuihin ranskalaisiin taiteilijoihin kuin paikallisiin pienkustantajiin. Suomesta festivaalivilinässä oli mukana myös Anna Sailamaa, jonka näyttely Hampurissa oli edellisellä viikolla oli kiinnostusta.
Erlangenin festivaali tuntuu monella tavalla tutulta. Ohjelmassa on sarjakuva-battlea, cosplayta, bileitä, signeerausta ja muuta asiaan kuuluvaa. Kaikki tapahtuu mukavan pienessä mittakaavassa ja ystävällisessä ympäristössä. Tämän vuoden festivaalia leimasi voimakkaasti myös jalkapallon EM-kilpailut. Lauantain bileet aloitettiinkin katsomalla Saksa-Portugali-ottelu.
Festivaalin noin 20 näyttelyä oli koottu kävelykadun varteen ja itse festivaalipaikalle. Esillä oli monipuolinen kattaus osittain korkeatasoisiakin näyttelyitä. Parhaiten mieleen jäivät Winsor McCayn kuvituksia, sarjakuvia ja animaatioita esittelevä kokonaisuus sekä Charles Burnsin retrospektiivi. Muita näyttelyitä olivat esimerkiksi David B., M. Fior, Spiderman 50 vuotta, arabialaista sarjakuvaa esittelevä kokonaisuus ja Komikaze. Kaikkiaan näyttelyt olivat varsin perinteisiä sarjakuvanäyttelyitä, jotka keskittyivät esittelemään julkaistuja teoksia.
Saksalaisten sarjakuvakustantajien määrä on ollut vahvassa nousussa viimeiset kymmenen vuotta. Samaan aikaan vanhemmat kustantajat ovat kasvaneet ja maan suurimmasta vaihtoehtokustantajasta Reproduktista onkin kasvanut merkittävä vaikuttaja. Rinnalle on noussut mielenkiintoisia uusia nimiä kuten Avant-Verlag, ja suuretkin kustantamot kuten Carlsen ovat joutuneet tarkentamaan toimintaansa. Käännösteosten määrä onkin varsin vaikuttava ja tunnetuista teoksista käydään kustantajien välillä jo kilpailua. Käännöksistä ovat saaneet osansa myös suomalaiset, joista saksaksi on julkaistu ainakin Ville Rantaa, Marko Turusta ja Tommi Musturia sekä tietysti Muumeja. Ulkomaisten vieraiden määrä festivaalilla on varsin suuri.
Kotimaisten tekijöiden määrä on vielä suhteellisen pieni, mutta sekin on kasvanut viime vuosina. Yhtenä merkittävänä tekijänä tähän voidaan nähdä kasvanut koulutuksen määrä. Tällä hetkellä suuri osa julkaistavista tekijöistä linkittyy jollain tavalla Anke Feuchtenbergerin vetämän Hampurin taidekoulun sarjakuvakokonaisuuteen.
Ehdottomasti vaikuttavinta antia festivaalilla olivat paikallisten taidekoulujen osastot. Mukana oli kouluja joka puolelta maata ja oppilastöiden taso oli hämmästyttävän korkea. Saksassa on viime vuosina satsattu rohkeasti taidekoulutukseen ja sarjakuva on saanut tästä osansa. Koulujen tilat ja resurssit ovat varsin toista kuin kotoisessa Suomessa. Marraskuussa Sarjakuvakeskus pääsee tekemään tarkempaa tuttavuutta Kielin taidekouluun, jonka sarjakuvalinjaa vetää täälläkin luennoimassa käynyt Marcus Huber. Koulu muuttaa uusiin suurempiin tiloihin ja vanhat hyvästellään järjestämällä niissä Sarjakuvakeskus goes-tapahtumaviikonloppu. Kaikille saksankielen taitoisille opiskelijoille suosittelen vilpittömästi suuntaamista vaihtoon.
Tämän kertainen matkamme liittyi vuoden 2014 Frakfurtin kirjamessuihin. Sarjakuva on mukana suomalaisen kirjallisuuden vientihankkeessa ja suunnitteilla on monenlaisia tempauksia. Vuoden 2014 Finnish Comics Annual julkaistaan saksaksi ja suomalainen sarjakuva on esillä kaikissa suuremmissa alan tapahtumissa silloin.
Erilaisia tapahtumia ja festivaaleja saksalaisella kielialueella riittää. Uusista tulokkaista esimerkiksi Berliinin kirjallisuusfestivaalin sarjakuvakokonaisuus ja Hampurin sarjakuvafestivaali ovat varsin kiinnostavia tapahtumia. Sveitsin Luzernissa järjestettävä Fumetto-festivaali on varsin tunnettu ja suomalaiset ovat siellä olleet varsin hyvin esillä viime vuosina.
Vuonna 2013 Saksan suurimmat festivaalit järjestetään Münchenissä, jossa vieraina ovat mm. Robert Crumb ja Gilbert Shelton. Münchenin festivaali vuorottelee Erlangenin kanssa. Seuraavan kerran siis Erlangenin pikkukaupunkiin kokoonnutaan kesällä 2014, jolloin toivottavasti myös Suomi on vahvasti esillä.
[widgetkit id=4]