Dreambuddies esittelee ajankohtaista pohjoismaista lastensarjakuvaa

Toukokuussa Suomen sarjakuvaseuran kustantamana ilmestynyt Dreambuddies – New Children’s Comics from the North tarjoaa katsauksen tämän hetken pohjoismaiseen lastensarjakuvaan.

Antologian toimittanut Kalle Hakkola kävi läpi mahdollisimman laajan katsauksen pohjoismaisia ja baltialaisia lastensarjakuvia. Pohjoinen lastensarjakuvatarjonta ei tällä hetkellä ole kovin runsasta, ja lisäksi taso osoittautui varsin ailahtelevaiseksi. Riittävän laadun lisäksi haastavaa oli myös yhtenäisen kokonaisuuden kokoaminen eri tekijöiden hyvinkin eri tyylisistä sarjakuvista.

dreambuddies upside-down

Kuva: Annika Giannini

Lastensarjakuvakirja edellyttää kohderyhmän ikähaarukan tarkkaa määrittelemistä, mikä aiheuttaa omat rajoituksensa sisällölle. Seulomisesta on Hakkolan mukaan tullut myös kritiikkiä, mutta ensisijaisesti tarkoituksena oli tavalla tai toisella johdonmukaisen antologian kokoaminen. Kaikki mukana olevat tekijät ovat aktiivisia, ja sarjakuvat tuoreita.

Kirjan kohderyhmäksi Hakkola määrittelee n. 6–10-vuotiaat, lukutaidosta riippuen. Juuri tälle ikäryhmälle suunnattu oma paikallinen sarjakuva Pohjoismaissa on hyvin vähissä. Markkinoita hallitsee yhdysvaltalainen ja japanilainen sarjakuvateollisuus. Dreambuddies on englanninkielinen, mutta helpon kielenkäytön myötä kirja sopii hyvin englannin alkeita opiskeleville lapsille. Suunnitelmissa on ottaa tulevaisuudessa uudet painokset myös suomeksi ja tanskaksi. Tekijät tulevat osittain vaihtumaan, jolloin jo suomeksi julkaistut sarjakuvat vaihdetaan aiemmin suomentamattomiin. Tavoitteena on löytää sarjakuvaa myös Tanskasta, joka Dreambuddiesissa on vailla edustusta.

Euroopassa on meneillään tietynlainen lastensarjakuvan uusi tuleminen. Muutamat eturivin eurooppalaiset kustantamot ovat hiljattain aloittaneet omat lastensarjakuvaan keskittyvät linjansa, ja kasvanut kiinnostus lastensarjakuvaa kohtaan on lisännyt alan teosten kääntämistä eri kielille. Sarjakuvaseura pyrkii herättelemään kustantamoiden kiinnostusta myös Suomessa, jotta uutta lastensarjakuvaa alettaisiin julkaista myös suomeksi. Tällä hetkellä lastensarjakuvan julkaisua ei nähdä täällä taloudellisesti kannattavana.

Dreambuddies – New Children’s Comics from the North 16.00€ Sarjakuvakeskuksen verkkokaupassa.

Mukana olevat tekijät: Mari Ahokoivu (Suomi), Anna Fiske (Norja), Annika Giannini (Ruotsi), Aarni Korpela (Suomi), AnnChristine Magnusson (Ruotsi), Reetta Niemensivu (Suomi), Joonas Sildre (Viro) ja Ana Udovic (Ruotsi).

 

oonafantti

Kuva: Mari Ahokoivu

 

 Teksti ja video: Tero Huuhka