Pimeänä keskiviikkoiltana (kello 18:00) 10.12.2014 Sarjakuvakeskuksen galleria muuttuu hetkeksi Lepakkoluolaksi, kun Batman valtaa seinät ja lattian taiteen sekä Pekka Lehtosaaren lelukokoelman muodossa.
Ja tämä on vain osa. Yhytän Lehtosaaren pahvilaatikoiden keskeltä ja aion selvittää kuka ja millainen on mies kokoelman takana..
Keräilijä lelujen keskellä
–Pekka Lehtosaari, elokuva- ja populäärikulttuurialalla. Oikeastaan Batman-kokoelmani valikoitui muiden lelujen joukosta siksi, että nyt on juhlavuosi ja Jouko Ruokosenmäki pyysi tuomaan niitä tänne. Sanoin, että sillä ehdolla, että saan tuoda tosi paljon.
Lehtosaaren innostus Batmaniin on alkanut jo lapsuudessa, mutta itse esineiden keräily alkoi tosissaan nuorena aikuisena, 1980 -luvulla.
–Monilla ihmisillä tuntuu olevan se, että kun he kasvavat vanhemmaksi niin lapsuuden ja nuoruuden fanituksen kohteita aletaan halveksia ja ne hylätään. Minulla ei ikinä ole ollut sitä ja olen aina pystynyt nauttimaan siitä mistä nautin nuorempana. Kun päälle kaksikymppisenä näin kirpputorilla Batman-lelun niin en ajatellut, että on noloa ostaa se, vaan että “hei, tällainen minulla oli pienenä”. Sitten kun leluja alkoi olla tarpeeksi monta, syntyi idea, että näitä on kiva kerätä ja laittaa esille, nämä ovat kauniita esineitä.
Suosikkiesineikseen Lehtosaari mainitsee toisaalta lelut, jotka on tehty hyvin pikkutarkasti, mutta toisaalta taas erittäin huonosti tehdyt piraattiversiotkin viehättävät. Ainoastaan ”sieluttomilta” tuntuvat tavarat jäävät ostamatta.
–Suosikkipahista tai hahmoa ei oikeastaan ole, on vain suosikkitarinoita. Batmanissa ylipäätään on aina kiehtonut se, että hän on melko synkkä. Toisinaan hän on jopa pelottavampi kuin pahikset, joka voi olla pahempi tekojensa puolesta, mutta Batman on eräänlainen sankari antisankarin asussa. Pidän myös siitä, että vaikka Batmanista olisi tehty manga, se ei tunnu väärältä, vaan tämä sankari taipuu moneen eri tyyliin.
Kysyttäessä kuka hahmoista olisi, mies iskee silmää ja kertoo olevansa Warner Bros:in hyväksymä Batmanin suomenkielinen ääni, joten päähenkilö on ilmeinen valinta.
–Minä olen Batman.
Kuvassa Pekka Lehtosaari.
Näyttely on hieno aikakatsaus Batman-sarjakuvan varhaisvaiheista nykypäivään. Lehtosaari suositteleekin sitä nostalgiankaipuisille, sillä monille Batman on jo lapsuudesta tuttu.
–Olin ystäväni pitseriassa syömässä ja esittelin juuri ostamaani Batmobiilia. Viereisestä pöydästä nouseva mies pyysi saada katsella sitä sanoen, että saadessaan käsiinsä lapsuuden lelun tuntuu maailmasta katoavan kaikki pahuus.
Kuvassa Pekka Lehtosaari.
Kustannustoimittaja fanittaa
Näyttelyn toinen kokooja on Batmanin pitkäaikainen kustannustoimittaja, Jouko Ruokosenmäki. Ruokosenmäki kertoi suhteestaan Lepakkomieheen.
– Innostuin Batmanista saatuani 70-luvun alussa käsiini Batman-pelikortit, joiden hahmot näyttivät ihan järjettömän jänniltä, varsinkin vekkuli Jokeri-kortti. Kun Semic 1977 käynnisti Lepakkomies-lehden, tajusin, että Batman oli muutakin kuin pelikorttihahmo. Siitä pitäen olen lukenut ja kerännyt Batman-sarjakuvia – kun lehti loppui Suomessa 1978, pyysin Ruotsissa asuvia sukulaisiani lähettämään minulle Läderlappen-lehtiä ja 80-luvun alussa ryhdyin hankkimaan yhdysvaltalaisia sarjiksia. Olen lukenut varmaan n. 75% kaikista Batman-sarjakuvista, joita DC Comics on tehnyt.
Ruokosenmäen suosikkitekijöitä sarjan parissa ovat Steve Englehart ja Marshall Rogers. Hän on valikoinut ja toimittanut suomalaiset Batman-julkaisut vuosina 1998–2014 sekä myös suomentanut osan niistä. Nykyään Likellä työskentelevällä kustannustoimittajalla on tulevaisuudellekin suunnitelmia Batmanin suhteen.
–Vuosina 2013 ja 2014 olen esitelmöinyt Batmanista Tampere kuplii -festareilla. Jos hyvin käy, vuonna 2015 päätän tämän esitelmätrilogian.
Teksti: Anni Juusela, Aino Sutinen
Kuvat: Anni Juusela, Aino Sutinen, Pekka Lehtosaari
Batman 75 vuotta -näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa 10.12.14–17.1.15