Ane V. tutkii elämäänsä sarjakuvilla

Teksti ja kuvat: Mia Collan

Sarjakuvataiteilija Ane V. asuu ja työskentelee Uumajassa, Ruotsissa. Tällä hetkellä työn alla on 250 sivua pitkä sarjakuvaromaani. Omaelämäkerrallinen sarjakuva käsittelee raskasta aiheita ja toimii melkein kuin päiväkirjana.

Ane vietti maaliskuussa kaksi viikkoa Helsingissä. Helsinki International Artist Programme (HIAP) tarjosi residenssitilat Kaapelitehtaalla työskentelyyn ja asumiseen. Viikot kuluivat lähinnä sarjakuvaromaanin viimeisten sivujen työstämiseen ja ystävän vegaaniliikkeessä vierailuun Sörnäisissä.

aaAne03

Työskentelytilat HIAPin taiteilijaresidenssin studio 3:n tiloissa.

– Suunnitelmani on saada tämä valmiiksi vuoden sisällä. Juuri nyt piirrän kirjan viimeisiä sivuja.

Tarina on lähellä sen tekijää. Monet Anen ystävät ovat piirrettyinä tarinaan ja juoni perustuu tositapahtumiin. Sarjakuvat ovat keino tutkia ja tarkastella elämän tapahtumia ja käsitellä asioita. Omaelämäkerrallinen tyyli on jotain, joka on läsnä jokaisessa Anen luomassa teoksessa.

– Sarjakuvat ovat minulle vähän kuin päiväkirja. Yleensä ne kertovat jostakin, mitä minun tarvitsee silloin käydä läpi.

aaAnework01

Ane hahmottelee monta sarjakuvasivua yhdelle arkille.

Sarjakuva sai alkunsa yhdestä piirretystä kohtauksesta. Se käsittelee transkysymyksiä ja surua.
Sitä miten transfobia vaikuttaa transihmisten jokapäiväisessä elämässä.

– Kaikki mitä teen, on jotenkin poliittista. En tee taidetta vain taiteen vuoksi. Jos sillä ei ole mitään sanomaa, en ole kiinnostunut tekemään sitä.

Ane on piirtänyt monia sarjakuvia ja kohtauksia, jotka kaikki liittyvät toisiinsa. Yhdestä kohtauksesta sai alkunsa nyt työn alla oleva sarjakuvaromaani. Materiaalia on paljon enemmän kuin mitä mukaan mahtuu.

– On erittäin tärkeää osata jättää tärkeitäkin juttuja pois, jos ne eivät ole juonen kannalta olennaisia.

aaAnework03

Anen aikaisempiin töihin kuuluu muun muassa joukko zinejä ja sarjakuva Swedish Comics Sin 5 -antologiassa.

Pois jääneet kohtaukset ovat kuin pieniä spin-off-tarinoita sarjakuvaromaanille. Ne kaikki pystytään sovittamaan pääjuonen väliin.

– Olen luonut tällaisen oman universumin tästä materiaalista, jossa kaikki kohtaukset linkittyvät yhteen.

Ane asuu Uumajassa, pienessä kaupungissa Pohjois-Ruotsissa. Luonto on hyvin läsnä jokapäiväisessä elämässä. Hän asuu kommuunissa ystäviensä ja koiransa kanssa. Talon lähellä asustaa pieni majavayhdyskunta.

Mitä Ane odottaa eniten kotiinpaluusta?

– Haluan tietää, mitä majaville kuuluu, Ane kertoo ja nauraa.

Ane V:n blogi https://anev.noblogs.org. Taiteilija oli Helsingissä työskentelemässä sarjakuvaseuran CUNE Comics-in-Residence-ohjelman kautta.