Kirjaverstaalla kukoistaa taiteilijoiden ja kirjakauppojen yhteistyö

Kirjaverstas ottaa myös vastaan ideoita uusista tapahtumista tai toiminnoista.

Teksti ja kuvat: Roosa Soivuori

Teurastamolla sijaitseva Kirjaverstas (Työpajankatu 2 R4, Kellohallia vastapäätä) aloitti toimintansa jo ennen joulua, mutta virallisia avajaisia vietettiin tammikuun 27. päivä. Kirjaverstas on Sarjakuvakeskuksen, Kuvittajat ry:n sekä Toukka Lastenkirjakioskin ja Nide-kirjakaupan yhteinen tila. Kirjakaupan lisäksi verstaalla järjestetään kursseja ja tapahtumia. Sarjakuvakeskuksen aikuisten kurssit ja Lasten lauantait ovat muuttaneet tänne.

Kirjaverstas-kuva1

Kirjaverstas-kuva10

Kirjaverstaan kauppa on avoinna tiistaista lauantaihin.

Kirjaverstas-kuva2

Avajaisissa puheensa pitivät Toukka-lastenkirjakioskin Leena Virtanen, Nide-kirjakaupan Terhi Jääskeläinen, Kuvittajat ry:n varapuheenjohtaja Minna Ainoa sekä Sarjakuvakeskuksen Hannele Richert.

Avajaiset alkoivat kutsuvierastilaisuudella, puheilla ja mitalien jakamisella.  Kuvittaja Maarit Inbarille jaettiin Tasavallan presidentin myöntämä Suomen Leijonan ritarimerkki. Samalla juhlistettiin kuvittaja Virpi Talvitien saamaa Suomen Leijonan Pro Finlandia-mitalia. Palkinnot jakoi Kuvittajat ry:n toiminnanjohtaja Heli Halme, jota haastattelimme järjestön tiimoilta.

“Olemme ammattikuvittajien järjestö, ja meillä on tällä hetkellä noin 400 jäsentä. Järjestömme jakaa kuvittajille apurahoja ja palkintoja, järjestää näyttelyitä, tapahtumia sekä ammattikoulutusta kuvittajien aseman parantamiseksi. Lisäksi Kuvittaja-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa”, Halme kertoo.

Kirjaverstas-kuva3 Kirjaverstas-kuva4

Pitkän uran tehnyt kuvittaja Maarit Inbar sai Tasavallan presidentin myöntämän Suomen Leijonan ritarimerkin. Merkin kiinnitti Heli Halme. Seuraavassa kuvassa: muun muassa Maukka ja Väykkä-kirjasarjan kuvittamisesta tunnettu Virpi Talvitie sai Suomen Leijonan Pro Finlandia-mitalin.

Kuvittajat on ollut olemassa jo 15 vuotta, ja järjestö viettää nyt juhlavuottaan. Halme näkee Kuvittajien ja Kirjaverstaan muiden toimijoiden välillä luonnollisen yhteyden.

“Iso osa kuvittajista on lastenkirjojen tekijöitä, joten Kuvittajat ovat luonnollisesti yhteydessä esimerkiksi Toukka-kirjakauppaan. Myös sarjakuva on kuvittajille hyvin läheinen, ehkä läheisin kaikista taiteenaloista”, hän pohtii.

“Kirjaverstaalle on suunnitteilla paljon yhteistä toimintaa. Sarjakuvakeskuksen kanssa olemme suunnitelleet yhteisiä koulutuksia. Suunnitteilla on myös järjestää markkinointikoulutusta kuvittajille. Kesällä ajattelimme järjestää kaikkien yhteiset lastenkirjafestivaalit Teurastamolla. Uskon, että ala menee eteenpäin jos toimimme enemmän yhdessä. Yhteistyöllä saamme ihan uutta imua alalle.”

Kirjaverstas-kuva5

Toukka-yhdistyksen puheenjohtaja Leena Virtanen vastaa Kirjaverstaalla Toukka-lastenkirjakioskista. Hän muistelee putiikin historiaa: “Vuoden 2013 syksyllä pidimme naisporukalla pop-up-kauppaa Annantalolla. Ajatuksena oli myydä vanhempia lastenkirjoja, jotka eivät enää pääse myyntiin muihin kirjakauppoihin. Kaivelimme varastoja ja haalimme kirjoja kasaan myymäläämme varten. Kirjoja on edelleen iso varasto.”

Kirjaverstas-kuva6Annantalon pop-upin jälkeen Toukalla oli toinen pieni pop-up-kauppa Kalliossa, jonka jälkeen se sai pienen kivijalkatilan Fleminginkadulta. Lastenkirjakioski on myös kulkenut kesäisin pyörillä, kun kirjoja on myyty maakunnissa vanhasta pakettiautosta käsin. Nykyisin lastenkirjakioski toimii Kirjaverstaalla. Kaupan lisäksi Toukka on myös pieni yhdistys hallituksineen.

“Kauppamme ideana, sen lisäksi että valikoima on hyvä, on että osaamme kertoa myymistämme kirjoista. Ihmiset tulevat usein kyselemään että millainen kirja olisi sopiva johonkin tilanteeseen. Helsingissä ei ole muuta lastenkirjakauppaa. Aika monissa muissa Euroopan pääkaupungeissa on lastenkirjakauppa,” Virtanen kertoo.

Toukka myi kirjoja, kortteja ja lastenkirjakuvittajien töitä. Kuvittajat saavat tuoda omia originaali- ja printtitöitään myyntiin. 

“Teurastamolla voisi järjestää myös pienimuotoisia näyttelyitä. Verstaalla voisi olla muitakin ei-kaupallisia toimijoita, jotka toisivat tänne omia ideoitaan”, Virtanen pohtii.

Myös Sarjakuvakeskuksen tuotteita on myynnissä Kirjaverstaan kaupassa. Hyllystä löytyy sarjakuvia, pienlehtiä, paitoja, kasseja ja paljon muuta. Sarjakuvakeskus järjestää verstaalla viikoittaisia kursseja ja perinteisen lasten lauantain kerran kuukaudessa. Kirjaverstaalle voi myös hakea järjestämään oman tapahtumansa.

Keväällä on tiedossa muun muassa lastenohjelmaa lauantaipäiville. Seuraava Sarjakuvakeskuksen järjestämä Lasten lauantai on 25.2. klo 12–16. Croquis tiistaisin klo 19. Tervetuloa!

Ota yhteyttä! info@sarjakuvakeskus.fi

facebook.com/kirjaverstas

Kirjaverstaan kauppa on auki tiistaista perjantaihin kello 12-17 ja lauantaisin 12-16.

Tutustu Kirjaverstaan väkeen Sarjakuvakeskuksen lisäksi täällä: 
toukka.fi
nidekauppa.fi
kuvittajat.fi

Kirjaverstas-kuva8

Verstaalla on runsas valikoima sarjakuvia, pienlehtiä ja kortteja.

Kirjaverstas-kuva9

kirjaverstas-teurastamo-helsinki-web

Viimeinen valokuva: Henry Söderlund