“Olen löytänyt oman tekemisen uudestaan” – Sarjakuvakeskuksen kurssitoiminnan kuulumisia korona-aikaan

Teksti ja Zoom-muotokuvat: Aino Sutinen

Juttelin videokonferenssissa Sarjakuvakeskuksen opetusvastaavien, Annan ja Laurin kanssa kurssitoiminnan tuulista poikkeusaikoina ja yleisesti. Sarjakuvakeskus on vuodesta 2008 asti järjestänyt eri pituisia kursseja, työpajoja ja tapahtumia aikuisille, nuorille ja lapsille, aloittelijoista ammattilaisiin. 

Moi Anna ja Lauri! Esitelkää itsenne?

lauri pulkkinen web

Lauri: “Olen 31-vuotias Lauri Pulkkinen, taiteen maisteri ja sarjakuvaseuran opetusvastaava. Olen tehnyt animaattorina/ohjaajana kaksi julkaisua. 

Olen kapinahenkeä puolustava laitavasemmistolainen degrowth-hippi ja feministi.”

anna neva web

Anna: “Olen 28-vuotias Anna Neva. Olen taideopettaja, aloittanut täällä opettajana ja siirtynyt kerhovastaavasta opetusvastaavaksi. Radikaali kasvatus ja feministinen pedagogiikka ovat asioita, joita haluan käyttää omassa opetuksessa. 

Minulla on lähes 90 huonekasvia. Pelaan vapaa-ajalla Simsiä.”

Anna neva 1 Kuvitus

Anna Nevan piirros. Annan piirroksia näkee Instagramissa os. instagram.com/annaandink.

MILLAISIA KURSSEJA SARJAKUVAKESKUS PYÖRITTÄÄ NYT ERI PAIKOISSA?

Lauri: “Tällä hetkellä ainoastaan senioritoiminta on jäänyt tauolle. Lasten, nuorten ja aikuisten toiminta kyllä pyörii.” 

Anna: “Kaikki kurssit ovat tällä hetkellä etänä.” 

Olisiko etäkursseista apua myös saavutettavuuden suhteen, jos ei pääse tulemaan Sarjakuvakeskukselle?

Lauri: “Olemme saaneet paljon suitsutusta etäkursseista nyt kun niitä on voitu suunnitella niitä alusta alkaen etänä pidettäviksi. Porukkaa on osallistunut myös kauempaa, ja opettajat ja oppilaat on olleet tyytyväisiä. Esimerkiksi talviloman nuorten etäleiristä tuli massiivisen hyvää palautetta.”

Anna: “Verrattuna viime kevääseen, kukin on nyt jo pystynyt kehittämään omia tapoja tehdä. On tullut käsitys siitä, millaista hyvä opetus voi olla.”

afterparty filmstill3web

Lauri on tehnyt ja opettanut animaatiota jo pidempään. Kuvakaappaus Afterparty-animaatiosta (2019), tekijöinä Lauri Pulkkinen, Hertta Lehtovirta, Janne Häkkinen, Ulrika Fredrikson ja Sanna Liinamaa.

Onko jatkossakin ohjelmistossa etäkursseja, onko otettu digiloikka?

Lauri: “Kyllä varmasti ainakin peruskursseja, kuten sarjakuvailmaisu ja kuvituskurssi.” 

Anna: “Joo, ja opettajakin voi silloin olla myös kauempana.”

Juttelemme Laurin ja Annan kanssa erilaisten piirtäjien, opettajien ja välineiden eroista. Osalle sopii nimenomaan lähiopetus, kun taas toinen voi luoda kurssin myös etänä. Toinen haluaa piirtää digitaalisesti, toinen konkreettisilla perinteisillä välineillä. Juttelemme, miten mukava on työskennellä käsinkosketeltavien materiaalien kanssa, vaikka digitaalisuus onkin kätevää. Kaikenlainen moninaisuus näkyy Sarjakuvakeskuksen toiminnassa. 

Sarjakuvakeskukselle on vuosien varrella muodostunut laaja verkosto opettajia.

Anna: “Aikuisten kursseilla on enemmän julkaisseita sarjakuvantekijöitä, lasten kursseilla ja harrastuskerhoissa taas animaatioon tai sarjakuvaan suuntautuneita taidekasvattajia.”

Lauri: “Kaikki ovat joko taiteilijoita, koulutettuja taidepedagogeja tai molempia.”

Anna: “Pedaosaaminen on tärkeää etenkin lasten kanssa tehdessä.”

Molemmat kehuvat opettajia, ja on esimerkiksi ilo että kokenut sarjakuvataiteililija-opettaja Matti Hagelberg opettaa käsikirjoittamista edistyneemmille aikuisille myös Sarjakuvakeskuksella. Anna ja Lauri kehuvat Hagelbergia hyvänä ja täsmällisenä opettajana, Anna on itsekin ollut hänen sarjakuvaopetuksessaan Aalto-yliopistolla.

Anna neva Kuvitus 2

Anna Nevan piirros.

Onko teille tullut nyt korona-aikana uusia ideoita ja oivalluksia?

Anna: “Olemme esimerkiksi pelanneet lasten kanssa kurssilla Zoomissa, vaikka ei ole yhteistä tilaa missä vetää loppuleikki. On löytynyt uusia keinoja pitää yllä leikkiä ja tutustua. Se on matala kynnys tehdä jotain yhdessä muiden kanssa.”

Lauri: “On tärkeää, että tulee fiilis että on porukassa. Muistan omista harrastuksista, että on hyvä fiilis että on köörissä. Ihan kaiken ei tarvitse olla aina itse asian oppimista.”

Anna: “Väleissä tapahtuvat asiat ovat tärkeitä: välitunnit, koska saa syödä eväitä… Että voi luoda tiloja, joissa voi tehdä juttuja. 

Ystävystyminenkin on harrastusten ydintarkoitus. Nyt on erilaista, mutta yritän auttaa kavereita löytämään toisensa. On antoisaa, kun oppilaat alkavat jutella yhdessä ja miettiä yhteisiä juttuja. Tietenkään ei voi vaatia itseltään liikaa.”

lauri pulkkinen kuvitus web

Lauri Pulkkisen piirros.

Opettajat tekevät myös omaa taidetta. 

Anna: “Olen löytynyt oman tekemisen uudestaan! Perusarjessa voi olla vaikea keskittyä tai piirtää joka päivä. Nyt kun on vähemmän muuta tekemistä, oikein odottaa että pääsee piirtämään.” 

Lauri: “Taide on työtä, mutta tunnen tänä aikana kovasti sen rentouttavan vaikutuksen. Pandemia-aikana voi mukavasti irtautua kaikesta ympäröivästä, kun keskittyy välineeseen ja tekemiseen.”

Anna: “Aiemmin on ollut enemmän tulosajattelu, nyt on valjennut itse tekemisen tärkeys, meditatiivisuus. Pointti voi olla vain viettää aikaa jonkin asian parissa. Ja tässä huomaa, että tekeminen on omilla oppilaillakin se juttu.” 

20210127 214337 web

Laurin piirroksista on tulossa näyttely Helsingissä heinäkuussa.

Millaisia suunnitelmia Sarjakuvakeskuksen kurssitoiminnalla on?

Lauri: “Maakuntiin levittäytyminen on ollut puheena, etäkurssien mutta myös tilattujen kurssien kautta. Tulee taas lisää lyhyempiä erikoiskursseja ja intensiiviviikonloppuja. Joitain asioita, esimerkiksi animaatiota on kyllä paras opettaa lähiopetuksessa. 

Suunnittelemme myös koulutuksia siitä, miten sarjakuvaa ja animaatiota voi käyttää työssään työkaluna.”

Ajankohtaista

Peruskurssien lisäksi Sarjakuvakeskuksella on paljon myös koululaisten harrastustoimintaa, päiväkotitoimintaa jne. Espoossa on yhteistyössä järjestettyä Kulttuurikurkkaus-toimintaa ja Oma kurkkaus -toimintaa.

Korona-aikaan on myös rakennettu uudenlaisia QR-koodiratoja kaupungille omatoimiseen sarjakuvaseikkailuun. Aiemmin oli rata Helsingissä ja tällä hetkellä Espoossa.

Sarjakuvakeskus järjestää mahdollisuuksien mukaan kesällä myös lasten leiritoimintaa. Suunnitellut kesäleirit toteutuisivat 7.6.–11.6. ja 14.6.–18.6. Lisätietoja on saatavana maalis-huhtikuussa. Kevään lopulla julkaistaan myös syksyn kurssitiedot.

Avoimia työpajoja järjestetään poikkeusaikoina osittain (etänä), seuraa pajojen omaa tiedotusta. Myös Lasten lauantait pidetään toistaiseksi etänä, mutta normaaleihin aikoihin kuun viimeisenä lauantaina.

Sarjakuvakeskukselta voi aina myös tilata räätälöityjä työpajoja erilaisiin tarpeisiin, ja kursseja voi toivoa.

sarjakuvakeskus.fi/kurssit