Apila Pepitan näyttely esittelee queer-aiheita ja muunsukupuolisuutta

Teksti ja valokuvat: Aino Sutinen

Apila Pepita Miettinen on nuori sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, joka on erikoistunut queer-aiheisiin. Hänen tyylinsä tunnistaa usein kauniista väripaletista. Galleria Sarjakuvakeskuksen Queerinnundoes-näyttely jatkuu Kallion kirjaston sarjakuvaosastolla. Näyttelyssä näkee myös erilaisia työvaiheita ja tapoja joilla Apila Pepita on luonut kuvia paperille ja digitaalisesti.

IMG 0474

Hei Apila Pepita! Miten kauan olet tehnyt sarjakuvia ja kuvituksia? Mikä on taustasi?

Olen tehnyt sarjakuvia niin kauan kuin kynä on pysynyt kädessä. Pienenä tein kaksoissiskoni kanssa yhdessä sarjakuvia, jossa seikkailivat lelumme fantasiamaailmoissa. 

apila pepita

Valokuva: Jenni Holma

Opiskelen tällä hetkellä Aalto-yliopistossa Visual Communication Design -maisteriohjelmassa, joka on entiseltä nimeltään graafinen suunnittelu. Olen tehnyt aktiivisesti sarjakuvia koko elämäni ja olen pääosin itse oppinut virheiden kautta paremmaksi piirtäjäksi ja tarinankertojaksi. Olen muutaman lyhyen sarjakuvakurssin käynyt (yhden jopa Sarjakuvakeskuksella), mutta graafisen suunnittelun opinnoista on ollut paljon apua myös sarjakuvantekoon. 

IMG 0471

Maaliskuussa ilmestyy muunsukupuolisista kertova Näkymätön sukupuoli -kirja, jossa olet ollut mukana tekemässä. Millainen on ollut kirjan tekoprosessi? Onko tullut yllätyksiä tai uusia oivalluksia?

Näkymätön sukupuoli-projekti alkoi kolme vuotta sitten, kun teimme Jenni Holman ja muutaman muun opiskelijakaverimme kanssa lyhytdokkarin, jossa haastattelimme ei-binäärisiä ihmisiä. Näimme, että tiedolle muunsukupuolisuudesta oli paljon tarvetta. Otin yhteyttä Voiman silloiseen päätoimittajaan Veera Järvenpäähän ja ehdotin juttua muunsukupuolisuudesta. Veera innostui asiasta ja saimme 13 haastattelun sarjan Voima-lehteen! Artikkelisarja on ollut erittäin luettu ja jaettu, Voiman suosituimpia artikkeleja. 

IMG 0473

Idea kirjasta oli ollut jo alusta asti mukana. Saimme apurahan Koneen Säätiöltä haastattelujen muuttamiseksi kirjaksi. Kirjaan Jenni Holma otti myös uusia kuvia haastatelluista ja minä tein kuvituksia ja sarjakuvakuvaa. 

Sarjakuvien teko itselleni hyvin henkilökohtaisesta asiasta oli yllättävän rankkaa. Kriiseilin homman kanssa pitkään. En tuntenut, että olin oikea henkilö puhumaan kaikkien muunsukupuolisten puolesta. Päätimme ottaa mukaan kirjaan myös Pii Anttosen ja Kimmo Lustin sarjakuvia ja oloni helpottui. Nyt kirjassa on laajempi katsaus omaelämäkerrallista sarjakuvaa muunsukupuolisilta. Pelkäsin suuresti pettäväni queer-yhteisön, jos sarjakuvassani olisi jotain virheitä. Paineet olivat siis suuret ja tein hommasta itselleni hirviön. Sain kuitenkin sarjakuvat tehtyä ja kollegoideni tuella saimme hyvän kokonaisuuden aikaiseksi. 

IMG 0476

Millaisena näet sarjakuvafeminismin tilan Suomessa tällä hetkellä?

Sarjakuvafeminismi voi Suomessa erittäin hyvin! Sarjakuvaskene on mielestäni hyvin hyväksyväinen, queer-ystävällinen ja tasa-arvoinen. Edistystä ollaan siis tehty ajoista, jolloin sarjakuvat olivat vain ”miesten juttu”. Tuntuu, että sarjakuvapiireihin kertyy yllättävän paljon queer-ihmisiä ja se näkyy myös sarjakuvissa. 

Feministinen sarjakuvatoiminta -verkosto on aktiivinen Suomessa ja innostaa uusiakin tekijöitä mukaan. Varsinkin oma sukupolveni, jotka ovat nyt parikymppisiä, ovat hyvin valveentuneita feministisisten ajatuksten suhteen. Tekijät osaavat kyseenalaistaa kliseitä ja uskaltavat tuoda feminististä näkökulmaa omiin sarjakuviinsa. 

IMG 0475

Millaisia töitä teet parhaillaan tai aiot tehdä tulevaisuudessa?

Yritän nyt keskittyä maisterinopintojeni kasaan saamiseen. Koulussa olen opetellut animointia ja sitä kiinnostaisi tehdä tulevaisuudessa enemmän! Teen kuvitustöitä aktiivisesti, esimerkiksi nyt kuvitan yhtä satukirjaa. Olen alkanut kiinnostua enemmissä määrin myös opettamisesta, toimittamisesta ja tuottamisesta. Tykkään inspiroida uusia tekijöitä ja mahdollistaa muiden sarjakuvatekijöiden toimintaa. 

Haluan tässä myös viimein aloittaa nettisarjakuvani ”Crop Circles”, jota olen jo pitkään suunnitellut. Nettisarjakuvat ovat mielestäni sarjakuvan tulevaisuus ja haluan itse myös siirtyä enemmissä määrin digitaaliseen maailmaan. 

Mitä tykkäät Sarjakuvakeskuksesta?

Sarjakuvakeskus on ihana kohtaamispaikka sarjakuvantekijöille ja lukijoille. Keskuksella on aina hyvin tervetullut olo ja tunnen kuuluvani mukaan porukkaan muitten outojen tyyppien kanssa. Porthaninkatu on hyvä sijainti keskukselle ja galleria on erittäin hieno! Olen erittäin kiitollinen, että sain mahdollisuuden pitää siellä näyttelyn. 

Haluaisin päästä opettamaan Sarjakuvakeskuksella ja ehkä myös itse osallistua kursseille. Opetus on yksi parhaita asioista, joita Sarjakuvakeskus tarjoaa. Sarjiskeskus pitää yllä sarjakuvakulttuuria Suomessa. Toivottavasti toiminta jatkuu Kalliossa vielä pitkään! 

IMG 0472

apilanayttelyslide

Apila Pepitan Queerinnuendoes on kaksiosainen sarjakuva- ja kuvitusnäyttely Kallion kirjaston sarjakuvahuoneessa 1.–28.2. ja Galleria Sarjakuvakeskuksessa 8.2.–2.3.2018. Lue lisää näyttelystä täältä.

apilapepita.com