Toto Fogelberg-Kaila (1924–2013) – Puupäätä sukupolvelta toiselle -näyttely

Suomen sarjakuvamuseon Näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa 6.3.–1.4.15

Avajaiset torstaina 5.3. klo 18–20. Tervetuloa!

Yksi Suomen ikonisimmista sarjakuvahahmoista, Pekka Puupää, syntyi Ola Fogelbergin ja kasvoi hänen tyttärensä Toto Fogelberg-Kailan tekemänä osaksi kansallista kuvastoamme. Näyttelyssä tuodaan esille 90-vuotiaan Pekka Puupää -sarjakuvan alkuperäisaineistoja ja esitellään sen tekijöiden elämäntyötä sekä kulttuurisia vaikutuksia.

pekka puupaa press keinutuoli mv sarjakuva sarjakuvakeskus sarjakuvamuseoOla ”Fogeli” Fogelberg (1894–1952) oli sarjakuvataiteilija ja Osuusliike Elannon mainospäällikkö, jota pidetään yhtenä suomalaisen sarjakuvan ja animaation tärkeimmistä pioneereista. Hänen tunnetuin luomuksensa on sarjakuva Pekka Puupää, jota hän piirsi 27 vuoden ajan (1925–1952). Fogelbergin töihin kuuluu myös kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen jatkosarjakuva Janne Ankkanen (1917–1918).

Ruth Elisabeth “Toto” Fogelberg-Kaila (1924–2013) piirsi Pekka Puupää -sarjakuvaa isänsä  kuoleman jälkeen vuodesta 1952 vuoteen 1975. Hän sai ensimmäisen jaetun Puupäähattu -palkinnon. Näyttelyssä voi nähdä heidän molempien tuotantoa keskittyen kumminkin Toton aikakauteen, jota ei ole aikaisemmin nostettu esiin.

Näyttely on ennen kaikkea retrospektiivi Toto Fogelberg-Kailan elämästä ja tuotannosta sekä hänen muistonäyttelynsä. Näyttelyn aineistoja on kerätty mm. museon omista kokoelmista, Fogelbergien perikunnalta, Kustannus Mäkelältä ja HOK-Elannolta.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Linkkejä:

Toto Fogelberg-Kailan Puupäähattu-palkinnosta (1972) Suomen sarjakuvaseuran sivuilla
Näyttelyn Facebook-tapahtuma

pekka puupaa press keinutuoli mv sarjakuva sarjakuvakeskus sarjakuvamuseo

Suomen Sarjakuvamuseo

Sarjakuvamuseohanke on suomalaisen sarjakuvan historiaa keräävä, tallentava ja tutkiva valtakunnallinen kokoelmahanke. Puupäät talteen -projekti on Sarjakuvamuseohankkeen toteuttama suurkeräys kotimaisen sarjakuvahistorian tallentamiseksi. Tavoitteena on luoda pohja sarjakuvataiteen kansalliskokoelmalle, turvata historiallisten aineistojen säilyminen ja saattaa aineistot yleisön ja tutkijoiden saavutettavaksi. Projektissa tallennetaan Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinnon saaneiden tekijöiden aineistoja ja esitellään niitä näyttelyissä ja julkaisuissa.

totokaila jvainio webpekka puupaa press keinutuoli mv sarjakuva sarjakuvakeskus sarjakuvamuseo

Piirrokset: Toto Fogelberg-Kaila
Toto Fogelberg-Kailan valokuva: Jyrki Vainio