Team Pärvelö: Hyi, homoa! 3.12.-5.1.

homokansi nelio

Team Pärvelö on vuonna 2006 perustettu ja 2008 varsinaisen toimintansa aloittanut ryhmä, joka tekee ja julkaisee yhdessä sarjakuvia ja muuta taidetta. Team Pärvelöön kuuluu neljä jäsentä: Raakel Hokkanen, Hanna-Pirita Lehkonen, Laura Haapamäki ja Susanna Nousiainen. He ovat julkaisseet yhdessä useita pienlehtiä ja yhden antologian: Hyi, Homoa!

Hyi, Homoa! on ensimmäinen Team Pärvelön projekti, johon otettiin mukaan myös ryhmän ulkopuolisia tekijöitä. Yhteensä osanottajia antologiassa oli 17. Idea projektiin lähti alunperin kiinnostuksesta japanilaisen mangan yaoi-genreen, jossa nuoret tytöt fanittavat homoseksuaalisia nuoria miehiä. Tekijät halusivat luoda sarjakuvaa, joka parodioi tätä japanilaista genreä yrittämättä kuitenkaan olla tippaakaan japanilaista. Siksi antologian teemoiksi valikoituivat homoseksuaalisuus ja suomalaisuus. Antologia oli suunnitelmissa useita vuosia ennen kuin sen toteuttaminen alkoi, joten lopullinen tuote ei ole enää kovinkaan lähellä alkuperäistä ajatusta yaoi-parodiasta, vaan siitä tuli ihan omanlaisensa teos, joka toki perustuu huumorille, mutta ei niinkään parodioivalle huumorille. Loppujen lopuksi antologian loppuun tuli jopa akateeminen teksti homoudesta pop-kulttuurissa.

Antologian nimi tulee niistä kommenteista, joita Pärvelön jäsenet saivat, kun kertoivat mm. sukulaisilleen millaista antologiaa olivat työstämässä. Yleinen kommentti oli: “Hyi, jotain homoa, ettekö te voisi tehdä jotain normaalia.” Noille kommenteille tekijät eivät voineet muuta kuin nauraa ja tehdä sarjakuvaa juuri siitä mistä alunperin suunnittelivatkin. Ihan yhtä normaali aihehan se oli kuin mikä tahansa muukin aihe.

Tekijät saivat Hyi, Homoa! -projektilleen apurahan Sarjakuvantekijät ry:ltä ja juuri tuon apurahan turvin he järjestävät nyt näyttelyn Sarjakuvakeskuksella antologian alkuperäisistä teoksista.

Näyttelyn avajaiset ovat 3.12. klo 18-21.