Max Baitinger: CIRCLE PIT 21.10.–16.11.13

Saksalaisen Max Baitingerin esikoissarjakuvateos Heimdall ammentaa skandinaavisesta mytologiasta ja mukailee vapaasti Edda-teosta. Suomen sarjakuvaseura julkaisi teoksen suomeksi lokakuussa 2013. CIRCLE PIT -näyttelyssä on esillä vedoksia Heimdalliin ja muihin Baitingerin töihin liittyen sekä taiteilijan tilaan toteuttamia seinämaalaksia.

Heimdall kertoo samannimisestä jumalasta, jonka erityislahjakkuutena on se, että hän näkee kaiken. Heimdall ei ole erityisen rohkea – päinvastoin kuin veljensä Thor, sään jumala, tai isänsä Odin, joka on luonut maailman ja tietää kaiken.

Heimdall nayteKoska Heimdall näkee kaiken, hänen tehtävänään on istua Valhallan katolla ja vartioida päivästä toiseen aurinkoa. Jonain päivänä nimittäin taivaalle tulee ilmestymään suuri susi, joka syö auringon. On tärkeää, että Heimdall näkee tämän, sillä se on merkki ragnarökistä, suuresta maailmanlopun taistelusta. Suden nähtyään Heimdallin tulee puhaltaa suureen torveensa ja näin varoittaa kaikkia muita tulevasta taistelusta.

Koska maailman loppumisen merkkejä ei kuitenkaan vielä näy, Heimdallilla on paljon aikaa miettimiseen. Noina hetkinä hänen mielessään pyörii monenlaisia ajatuksia tulevasta ja myös epäilyksiä siitä, että hän epäonnistuukin tärkeässä vartiointitehtävässään.

heimdall-baitingerMax Baitinger osallistuu lokakuun ajan CUNE Comics-in-Residence -taiteilijaresidenssiohjelmaan Helsingissä. Ohjelma on saanut rahoitusta EU:n Kulttuuri-ohjelmalta, Opetus- ja kulttuuriministeriöltä, Pohjoismaisen kulttuuripisteen liikkuvuusohjelmalta ja Taiteen edistämiskeskukselta.

Avajaiset ja kirjanjulkistamistilaisuus ma 21.10. klo 18–21

www.maxbaitinger.de

Tietoa Heimdall-kirjasta (Sarjakuvakeskuksen julkaisuja 2013, 8,00 €)

EU flag cult EN-01Culture ENG SMALLtaike vaaka

circlepit poster web