Juliana Hyrri: Leikkikenttä Galleria Sarjakuvakeskuksessa 8.–31.3.2018

juliana hyrri

Näyttelyn avajaiset torstaina 8.3. klo 17–19, tervetuloa! Juliana Hyrrin haastattelu on Sarjakuvakeskuksen blogissa.

“Muistan tuoreen, vastaleikatun nurmikon tuoksun. Pienenä söin apilan kukkia. Ne olivat makeita, vaaleanpunaiset parhaimpia. Haavoittunutta lokkia hoidettiin voikukilla, niissä kun on hunajaa (mehiläishavainnot) ja hunaja parantaa kaiken. Halusin kerätä valkoisten koiperhosten siipipölyä purkin täydeltä. Anja repi ritariperhosen siivet ja huijasi mua et se on myrkyllinen, mä uskoin aina.”

Leikkikenttä on näyttelykokonaisuus, jolla lähestytään viatonta ja tahatonta pahuutta. Julmuutta, joka on saanut alkunsa kyltymättömästä hoivavietistä ja puhtaasta ymmärtämättömyydestä, omista tarpeista. Pahuutta, jota kohde ei ymmärrä tai pysty estämään. 

Lapsen logiikka on teoksissani voimakkaasti läsnä, sillä lapsen näkökulman kautta kerrotuissa tarinoissa on sävyjä, joita on vaikea tavoittaa muunlaisen kerronnan keinoin. Nuoren lapsen kyky empaattisuuteen on kaikessa kieroutuneisuudessaan merkillinen; lapsi ei osaa huomioida toisia samalla tavoin kuin aikuinen. Vaikka kyseessä usein on tahaton, ymmärryksen puutteesta syntyvä julmuus, voi se jättää syvätkin arvet niin tekijälle kuin kohteelle.

Missä on tahallisen ja tahattoman pahuuden raja? Mikä on lapsen suhde luontoon? Mitä kuolema merkitsee lapselle?

Juliana Hyrri (s. 1989) on Helsingissä asuva ja työskentelevä sarjakuva- ja kuvataiteilija. Hän hyödyntää taiteessaan maalauksen, piirustuksen, sarjakuvan ja kirjoittamisen keinoja. Hyrri opiskelee taiteen maisteriksi Visual Communication Designin sekä kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmissa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Näyttely avoinna ma-pe klo 15–19, la klo 11–16. 

8.–31.3.2018 Galleria Sarjakuvakeskus, Porthaninkatu 9, 00530 Helsinki.

Linkki Facebook-tapahtumaan. 

www.julianahyrri.com