Galleria Sarjakuvakeskus: Reetta Niemensivu – Maalarisiskot 2.-28.3.2020

maalarisiskot kuva1

Maalarisiskot kertoo neljän suomalaisen kuvataiteilijan Helene Schjerfbeckin, Maria Wiikin, Helena Westermarckin ja Ada Thilénin opiskeluajoista Pariisissa 1880-luvulla. Suomen kuvataide elää alkavaa kultakauttaan ja naistaiteilijat etsivät paikkaansa miesten hallitsemassa taidemaailmassa. Nuori Helene Schjerfbeck matkustaa Pariisiin, kuten kaikki muutkin aikaansa seuraavat taiteilijat. Hänen ystävänsä opiskelevat jo kaupungissa ja Helene on innokas liittymään joukkoon.

Naistaiteilijat muodostavat oman yhteisönsä ja kutsuvat toisiaan maalarisiskoiksi. He maalaavat ahkerasti, ovat kunnianhimoisia ja saavat vaikutteita vallalla olevista uusista suuntauksista. Kotimaassa tätä kaikkea ei arvosteta ja kritiikki on pahimmillaan murskaavaa. Maalarisiskot kertoo neljän merkittävän taiteilijanaisen ystävyydestä, opinnoista, matkustamisesta, rakkaudesta ja unelmien tavoittelusta.

Maalarisiskot kuva2

Reetta Niemensivu on lahtelainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Hän on valmistunut graafiseksi suunnittelijaksi Lahden Muotoiluinstituutista, sekä suorittanut myös sarjakuvan sivuaineopinnot Aalto-yliopistossa. Niemensivun sarjakuva-albumit sijoittuvat menneeseen aikaan: esikoisalbumi Lempi ja rakkaus (2010) kertoi taitelijan isoäidin rakkaustarinan, Aavepianisti (2011) kummitusjuttuja, ja Saniainen kukkii juhannuksena (2013) kotiseudun kohtalokkaasta juhannuksesta.

Uusin albumi, naistaitelijoista kertova Maalarisiskot, julkaistiin syksyllä 2019. Niemensivu oli myös mukana vuoden 2019 Sarjakuva-Finlandia-palkinnon voittaneessa antologiassa Sisaret 1918. Niemensivu piirtää Pauli Kallio käsikirjoittamaa Lyhenevä kesä -lehtisarjakuvaa, josta on julkaistu kolme kokoelma albumia. Hän on myös kuvittanut lastenkirjoja mm. Wsoylle ja Tammelle.

maalarisiskot

Kirjan voi ostaa Turun Sarjakuvakauppa Helsingistä yläkerrastamme!