Sarjakuvaopettajien päivä 2/12 perjantaina 25.5.

Sarjakuvaopettajien päivä 2/12
Perjantai 25.5.2012 klo 13.30–19.30
Paikka: Sarjakuvakeskus

tunnuskuva soljalle

Sarjakuvaopettajien päivässä Johanna Rojola opettaa koko iltapäivän mittaisen sarjakuvatehtävän. Tervetuloa nappaamaan ja testaamaan tehtävä vinkki!
 
TEHTÄVÄ: Väärä planeetta: Rytmitys, kuvanrajaus, lopetus
 
Tämä on hyödyllisin yksittäinen tehtävä, jonka tiedän. Teetän sen joka ikisellä sarjakuvakurssillani. Tehtävä on niin yksinkertainen, että jo yläkoululaiset osaavat ratkaista sen.
 
Kun puhutaan käsikirjoituksesta, lähes kaikki opiskelijat lähtevät liikkeelle tekstistä päässään tai paperilla. Siitä seuraa kuvitusmaisia, tekstivetoisia kuvakäsikirjoituksia, kuvitettua dialogia, puhuvia päitä, töksähtelevää kuvakerrontaa. Tässä simppelissä stoorissa tapahtumat puretaan kuviksi ja näytetään ne.
 
Näennäisen yksinkertainen tehtävä havainnollistaa monia kuvakerronnan ongelmakohtia, joita sarjakuvaa tekevät eivät usein itse huomaa. Erittäin hyödyllinen tehtävä myös sarjakuvan tekemisestä tai käsikirjoittamisesta kiinnostuneille kuvataiteilijoille tai muiden alojen kirjoittajille: tässä tehtävässä käy ilmi, miten sarjakuvakerronta eroaa muista, sitä petollisen tutun tuntuisesti sivuavista kerronnanlajeista.    
 
Harjoituksesta on hyötyä muillekin kuin sarjakuvaharrastajille: samoilla keinoilla on käyttöä kaikessa kuvakerronnassa, vaikka sitten kuvaisi videota perheen joulunvietosta. 

Terveisin Johanna Rojola, sarjakuvaopettaja, eli Roju, sarjakuvataiteilija
 
Vapaa pääsy!

Ilmoittautumiset solja.jarvenpaa@minedu.fi. (Paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä.)
 

http://www.uudenmaantaidetoimikunta.fi/

Kuvitus: Johanna Rojola