Kuvitusnäyttely: Mika Launis – Runoutta ja proosaa 12.–31.1.2017

Kuvittajat ry järjestää kuvitusnäyttelyn yhteisissä tiloissame Kalliossa.

Mika Launis: Runoutta ja proosaa

Kuvitustaiteen ja sarjakuvan galleria 12.–31.1.2017
Avajaiset 12.1. klo 16–18.

Mika Launiksen näyttely Runoutta ja Proosaa aukeaa kuvitustaiteen ja sarjakuvan galleriassa 10.1.2017. Kuvittajat ry:n ja Sarjakuvakeskuksen jakama uusi galleriatila sijaitsee Kalliossa osoitteessa Porthaninkatu 9. Tiloissa toimii myös Turun Sarjakuvakauppa.

kuvittajat-mika-launis

Mika Launiksen näyttely etsii uutta näkökulmaa suomalaisen kulttuurin pyhiin arvoihin. Osa teoksista on kuvituksia toimittaja Ilkka Malmbergin artikkelisarjaan, jossa uutisoitiin Suomen sotaa postuumisti 200 vuotta jäljessä. Joulukuussa 2016 menehtyneen Malmbergin artikkelikokonaisuus on julkaistu kirjana nimellä Napoleonin vika (HS Kirjat, 2009). Launiksen yhteistyö Ilkka Malmbergin kanssa alkoi jo 1990-luvulla, erityisesti Helsingin Sanomien sunnuntailiitteessä ja kuukausiliitteessä.

”Kansallisen itsetunnon kirkkaimmat huiput näyttävät varsin erilaisilta pienen tarkastelun jälkeen”, Mika Launis toteaa. ”Ilkka Malmbergin kuvauksissa ylevyys ja uhrimieli kääntyvät joukoksi suuria nöyryytyksiä, joissa kärsivänä osapuolena olivat tavalliset suomalaiset.”

Toinen puoli näyttelystä tutkii kalevalaisen Aino-neidon vastineita kansanrunoudessa. Annin laulu -projekti käynnistyi jo 70-luvulla. Muiden töiden hellittäessä eläköitymisen myötä Annin laulu on noussut Launiksen pääkohteeksi. ”Ensimmäiseksi omaksi hankkeeksi”, toteaa Launis.

”Kuva kärsivästä ja hukuttautuvasta Ainosta muuttuu kansanrunoustulkintojen äärellä muuksi”, Launis kertoo. ”Erityisesti inkeriläisissä runotallenteissa alati Anni on itsenäinen ja päättäväinen nuori nainen, jolta hoituu vaikka auringon ja kuun pelastaminen kaamoksen pimeydestä. Näen tässä maailmaa luovassa neidossa rakkauden ja hedelmällisyyden jumalattaren piirteet.”

Annin laulu on kirjana vielä julkaisematon, mutta sen osia on käytetty Tapiolan kuoron multimediaesityksissä Sello-salissa ja Tapiolan kulttuurikeskuksessa.

Linkki Facebook-tapahtumaan.