KULPS-kulttuuripolku alkaa syksyllä 2023

sarjakuvakeskus tussit

Kuvitus: Aino Sutinen

Syksystä 2023 lähtien Sarjakuvakeskus on mukana Espoon kaupungin KULPS-kulttuuripolku hankkeessa tuottamassa sarjakuvapajoja Espoolaisiin kouluihin.

KULPS-kulttuuripolku on Espoon kulttuurikasvatussuunnitelma, joka koostuu kulttuuri- ja taidesisällöistä. Sisällöt on rakennettu osaksi lasten koulupäivää ja opetusta. Kulttuuripolku edistää lasten yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua taiteen ja kulttuurin tekemiseen, kokemiseen ja tulkitsemiseen. Kulttuuripolun toiminta toteutetaan lapsilähtöisesti ikäluokat huomioon ottaen. KULPS-kulttuuripolku on opettajille ja oppilaille maksuton.

Syksyn KULPS-pajojen teemat

Zine

Zinet ovat lyhyitä vapaasti toteutettuja pienlehtiä, joita tehdään esimerkiksi piirtäen, kirjoittaen, leikkaa-liimaa tekniikalla tai digitaalisesti. Työpajassa tutustutaan zine-kulttuuriin ja suunnitellaan sekä toteutetaan oma zine joko yksin tai ryhmätyönä.

Manga

Työpajassa kehitetään manga-hahmoja sekä suunnitellaan ja piirretään omia sarjakuvia. Lisäksi tutustaan mangaan taiteenalana sekä pop-kulttuuri ilmiönä.

Hahmosuunnittelu

Tarinankerronta alkaa usein hahmon suunnittelemisesta, oli kyse sitten sarjakuvasta, elokuvasta tai pelistä. Työpajassa suunnitellaan ja piirretään tarinan päähenkilö ja muutama sivuhenkilö sekä kehitetään heidän tarinallisia ominaisuuksia kuten luonne, taidot ja ulkonäkö.

Piirtotekniikat

Työpajassa käydään läpi piirtämistä kehittäviä tekniikoita sekä keskustellaan piirtämisestä itseilmaisun muotona. Läpikäytäviä tekniikoita ovat esimerkiksi tussaus, varjostaminen sekä viivan rikkominen.