Nuorten sarjakuvapajalla opit uusia taitoja

Tämän kevään kuluessa Sarjakuvakeskuksen Nuorten avoimessa sarjakuvapajassa opetellaan maanantaisin sarjakuvapiirtämistä eri tekniikoilla ja oman sarjakuvan suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyviä työvaiheita. Jokainen oppitunti sisältää vaihtuvia tehtäviä, joista yhdessä muodostuu kattava tietopaketti aloittelevalle sarjakuvapiirtäjälle. Myös pidempään sarjakuvaa tehneelle tarjotaan mahdollisuus kehittää taitojaan ja katsoa työskentelyään uudesta näkökulmasta.

Nuorten avoin sarjakuvapaja maanantaisin klo 16–19, n. 14–19-vuotiaille

KEVÄÄN AIKATAULU 2016

18.1. Sarjakuvakäsikirjoittaminen: Kuinka teen tarinasta mielekkäästi etenevän sarjakuvan?
25.1. Hahmon suunnittelu: Kuinka tehdä henkilöstä hahmo, jolla on tunnistettavat ominaispiirteet?
1.2. Strippisarjakuva: Suunnitellaan ja toteutetaan muutamia strippejä, samasta tai eri aiheesta. 
8.2. Kuvakulmat: Leikitään kuvakulmilla ja opitaan, miten kulman vaihtelua voi käyttää alleviivaamaan, häivyttämään tai korostamaan asioita ja tapahtumia. 
15.2. Lajityypit: Millä tehokeinoilla luon tarinaan kauhua, huumoria, romantiikkaa?
22.2. Versioiminen: Tehdään omalla tyylillä versio jostain tunnetusta sarjakuvasta tai hahmosta.
29.2. Akvarellisarjakuva: Akvarelli sarjakuvan tekniikkana ja ruuduttomasti sommiteltu sarjakuva.
7.3. Ajatuksenvirta:Teksti sarjakuvan pohjana. Pyritään tuottamaan ajatuksenvirtatekstiä.
14.3. Kollaasisarjakuva: Miten yhdistää erilaisia materiaaleja ja tyylejä sarjakuvaan?
21.3. Juliste: Tuotetaan sivun mittainen sarjakuva/ juliste.
4.4. Mielipiteen ilmaisu sarjakuvalla: Voiko sarjakuvalla vaikuttaa? Kuinka esitän mielipiteen sarjakuvan keinoin? 

Aikataulu täydentyy vielä myöhemmin.

Työpajat ovat maksuttomia, eivätkä vaadi ilmoittautumista. Voit tulla mukaan koko kurssille tai vain yksittäisiin työpajoihin. Tervetuloa!

nuorten-paja-kuvitus-web

Nuortenpaja tarjoaa loistavan ympäristön saada palautetta omille teoksille ja ideoille, sekä työpajan vetäjiltä Saara Pirhoselta ja Romy Räihälältä että toisilta osallistujilta. Kuvataidetta vetäytyy helposti tekemään yksin oman työpöydän ääressä, jolloin ei tule katsoneeksi työskentelyään ulkopuolisen näkökulmasta tai saa sitä sosiaalista tukiverkkoa, jonka yhdessä työskenteleminen tarjoaa. Oppitunneilla kokeillaan monipuolisesti eri tekniikoita, jolloin pääsee kehittämään kädenjälkeään myös sellaisten materiaalien parissa, joita ei ole aiemmin tullut kokeilleeksi. Luvassa on muun muassa työskentelemistä tekstin pohjalta, sarjakuvan tekemistä akvarelleilla ja kollaasisarjakuvaa.

Oppitunneilla käydään läpi sarjakuvan suunnittelua käsikirjoittamisesta ja hahmojen suunnittelusta kohti tunnelmien luomista kuvakulmilla, versioimisella ja lajityyppien kokeilemisella. Osallistujia haastetaan myös käyttämään sarjakuvaa omien mielipiteiden ilmaisemiseen ja vallitsevien normien kyseenalaistamiseen. Ryhmään saa tulla juuri sellaisena kuin on ja soveltaa opittuja asioita mitä villiempienkin ideoiden toteuttamiseen.

Vaikka kurssilla opitut taidot tukevat toisiaan, yksittäisille oppitunneille on mahdollista osallistua omien kiinnostuksen kohteiden ja aikataulujen mukaisesti. 

Kiitokset Velobia-pyöräliikkeelle lahjoituksesta nuortenpajan hyväksi!

Kuvitus: Saara Pirhonen