Suomen sarjakuvaseura Helsingin Kirjamessuilla 25.–28.10.2018

Tervetuloa tutustumaan Suomen sarjakuvaseuran ja Sarjakuvakeskuksen toimintaan Helsingin Kirjamessuilla Messukeskuksessa! Osastollamme on tarjolla yleisölle avoimia sarjakuvapajoja lapsille ja aikuisille, sarjakuvantekijöiden livepiirrosesityksiä ja puheohjelmaa, sekä tietoa seuran toiminnasta pääkaupunkiseudulla ja ympäri Suomea. Messuosastolla nähdään myös näyttely sarjakuvaseuran julkaisemaan Loota-lastensarjakuvaan liittyen. Esittelemme myös monipuolista kotimaista pienlehtiskeneä eri sarjakuvakollektiivien voimin. Osastollamme on mukana Turun Sarjakuvakauppa, joka esittelee tämän vuoden kotimaisia ja käännettyjä sarjakuvauutuuksia.

helsingin kirjamessut sarjakuvaseura

Messujen kunniaksi sarjakuvaseuralla on tapahtuman aikaan liittymiskampanja uusille jäsenille! Tarjoamme nyt messuilla kuluvan vuoden jäseniksi liittyville kampanjalahjaksi 3 viimeisintä Sarjainfo-lehteä sekä 5 vapaavalintaista sarjakuva-albumia seuramme julkaisusarjasta.

Tervetuloa osastollemme piirtämään, tutustumaan uusiin sarjakuviin tai liittymään seuramme jäseneksi!

Osaston tiedot

Suomen sarjakuvaseura ry
Osasto 6g2

Ohjelma

TORSTAI 25.10.

Pienlehtinäytteilleasettajat

Feministinen sarjakuvatoiminta on työpajoja, tapaamisia ja tukemista. Feministinen sarjakuvatoiminta järjestää näyttelyitä, matkoja, julkaisuja, osallistuu festivaaleille Femidistro-myyntipöydän kanssa… Verkosto on ei-separatistinen, antirasistinen ja pyrkii esteettömyyteen. Verkosto kunnioittaa jokaisen itsemäärittelyoikeutta. Tervetuloa mukaan, jos olet antirasistinen, feministinen sarjakuvan lukija, tekijä tai muu toimija!

Late ja kumppanit on vapaamuotoinen ryhmittymä, joka on jo neljän vuoden ajan tarjonnut innostusta ja vertaistukea aikuisena sarjakuvien tekemisen aloittaneille. Kumppanit työskentelevät kukin tahoillaan omien projektiensa kanssa ja ryhmätapaamisissa pallottelevat ideoitaan, jakavat tietoaan ja sparraavat toisiaan projekteissa eteenpäin. Late ja kumppanit osallistuu vuosittain usean sarjakuvafestivaalin pienlehtitapahtumiin eri puolilla Suomea.

Työpajat

11.00–13.00 Sarjakuva- ja animaatiopaja koko perheelle

Työpajoissa tutustutaan sarjakuvan- ja animaation perusteisiin. Pajassa voi osallistua yhteisen stop motion -animaation tekoon, kokeilla oman animaation tekoa, tai suunnitella oman sarjakuvahahmon ja tehdä siitä sarjakuvan. Yhteisanimaatiot julkaistaan tapahtuman jälkeen Sarjakuvakeskuksen Youtube-kanavalla.

14.00–15.00 Sarjakuvatyöpaja: 8-sivuisen tarinan tekoprosessi

Late ja kumppanit opastavat 8-sivuisen pienlehden tekoprosessissa ja kertovat formaatin hyödyissä.

Muu ohjelma

13.00–14.00 Pii Anttonen, Kimmo Lust: Näkymätön Sukupuoli

Näkymätön Sukupuoli -kirja koostuu tärkeiden henkilökuvien lisäksi informatiivisista sarjakuvista. Kuinka nämä sarjakuvat ovat syntyneet ja mitkä teemat muunsukupuolisuudesta sopivat erityisen hyvin sarjakuvan kielellä kerrotuksi?

15.00–16.00 Hehkutusklubi: Kati Rapia, Johanna Rojola, Emmi Valve

Hehkutusklubilla hehkutetaan nyt sarjakuvakirjoja! Ensiksikin Hehkutusklubilla hehkutetaan mahtavimpien sarjakuvien tekijät – ja sitten nuo suvereenit tekijät hehkuttavat edelleen omat kirja-aarteensa! Hehkutettavina Kirjamessuilla: Pyrstötähti (Kati Rapia) ja Girl Gang BangBang (Emmi Valve).

DpRUOCOW4AEZPAG16.00–16.30 H-P Lehkonen: Making Money from Webcomics

Elokuussa joukko kansainvälisiä sarjakuvataiteilijoita kerääntyi yhteen H-P Lehkosen järjestämässä Koneen Säätiön rahoittamassa residenssiprojektissa. Residenssin aikana joukko teki yli 100-sivuisen opaskirjan verkkosarjakuvan alalla työskentelystä. Kirja on nyt ulkona, ja se on vapaasti ladattavissa ilmaisena PDF-e-kirjana. Tule kuulemaan lisää verkkosarjakuvan maailmasta!

Kuva oikealla: H-P Lehkonen

16.30–17.00 Taiteilijahaastattelu: Sara Valta

Sara Valta on yksi Making Money from Webcomics -kirjan tekijöistä. Tässä haastattelussa kuulemme Saran ajatuksia kirjasta, sen tekoprosessista ja hänen omasta työstään digitaalisen sarjakuvan ammattilaisena. Haastattelijana H-P Lehkonen.

spidergwen hellyeh 118.00–19.00 Taiteilijahaastattelu: Rosi Kämpe

Rosi Kämpe on ollut paljon uutisissa sen jälkeen, kun uutiskanavat saivat tietää helsinkiläisestä taiteilijasta, joka oli palkattu piirtämään Marvelin Spider Gwen -sarjaa! Taina Hakala haastattelee Rosi Kämpeä hänen työstään Marvel-sarjan ja omien projektiensa parissa.

Kuva oikealla: Rosi Kämpe

19.00–20.00 Nettisarjakuvat – omilta sivuilta sovelluksiin: Maaria Laurinen, Hilda Määttänen, H-P Lehkonen

Suomalaiset sarjakuvantekijät ovat tehneet nettisarjakuvaa jo pitkään, tarpeeksi pitkään että he ovat nähneet sarjakuvan siirtymisen omilta verkkosivuilta yhteisille palvelimille ja sen kautta mobiilisovelluksiin. Keskustelemassa sarjakuvantekijä Maaria Laurinen ja NetSarLi nettisarjakuvalistauksen ylläpitäjä Hilda Määttänen. Haastattelijana H-P Lehkonen.

PERJANTAI 26.10.

Pienlehtinäytteilleasettajat

Perjantaipaja: Sarjakuvakeskus järjestää Porthaninkadun pisteessään avoimia piirtoiltoja joka perjantai klo 15–18. Piirtoillat on suunnattu niin harrastelijoille kuin ammattilaisille ja niissä on tarkoitus vaihtaa ajatuksia ja palautetta omista ja muiden töistä rennossa ilmapiirissä. Paikan päällä voi myös ostaa Perjantaipajan jäsenien pienlehtiä.

Työpajat

11.00–13.00 Sarjakuva- ja animaatiopaja koko perheelle

Työpajoissa tutustutaan sarjakuvan- ja animaation perusteisiin. Pajassa voi osallistua yhteisen stop motion -animaation tekoon, kokeilla oman animaation tekoa, tai suunnitella oman sarjakuvahahmon ja tehdä siitä sarjakuvan. Yhteisanimaatiot julkaistaan tapahtuman jälkeen Sarjakuvakeskuksen Youtube-kanavalla.

15.00–18.00 Perjantaipaja

Sarjakuvakeskus järjestää Porthaninkadun pisteessään avoimia piirtoiltoja joka perjantai klo 15–18. Piirtoillat on suunnattu niin harrastelijoille kuin ammattilaisille ja niissä on tarkoitus vaihtaa ajatuksia ja palautetta omista ja muiden töistä rennossa ilmapiirissä.

Tule tutustumaan pajan toimintaan messuilla!

Ohjelmassa klo 15–16 Ideointiesitelmä Susanna Juntusen johdolla.

emmivalve armo2Signeeraukset

14.00–15.00 Ville Ranta
15.00–16.00 Harri Römpötti
16.00–17.00 Emmi Valve
17.00–18.00 Timo Ronkainen
18.00–19.00 Hanneriina Moisseinen

Livepiirto

17.00–17.30 Emmi Valve

Kuva oikealla: Emmi Valve

LAUANTAI 27.10.

Pienlehtinäytteilleasettajat

Rocken Moll: julkaisuihin ovat kuuluneet kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä Tiskin alta-lehti ja sarjakuva-albumeiden lisäksi äänilevyt. Toiminta on keskittynyt vastakulttuuriin ja autotalleista nousevaan tee-se-itse meininkiin.

Työpajat

11.00–13.00 Lasten lauantai kirjamessuilla!

Kenelle mysteeriesineet kuuluvat, mistä ne ovat tulleet ja miksi? Lasten lauantain työpajassa leikitään hahmon luomisella ja piirretään oma sarjakuva.

Signeeraukset

12.00–13.00 Anni Nykänen
13.00–14.00 Petri Hiltunen
14.00–15.00 Jarkko Vehniäinen & Marja Lappalainen
15.00–16.00 Mari Ahokoivu
16.00–17.00 Tuuli Hypén
17.00–18.00 Pertti Jarla
18.00–19.00 Sanna Hukkanen

Livepiirto

13.00–13.30 Anni Nykänen
14.00–14.30 Petri Hiltunen
16.00–16.30 Mari Ahokoivu

SUNNUNTAI 28.10.

Pienlehtinäytteilleasettajat

Mi・Ha・Ri eli Metalmiku, Haltijakäpälä & Rikkisu on kolmen suomalaisen sarjakuvanpiirtäjän ja taiteilijan muodostama kollektiivi. Kollektiivin jäsenet ovat inspiroituneita erilaisista japanilaisen sarjakuvan ja taiteen aspekteista, erityisesti naisten tekemästä sarjakuvasta.

Metalmiku piirtää Jumalan pojat -nettisarjakuvaa, joka kuvaa Nooan päiviä naisnäkökulmasta ja käsittelee myös yhteiskunnallisia ja hengellisiä asioita.

Haltijakäpälä julkaisi viime vuonna haitarikirjasarjakuva Sulka & Suomun ja tänä syksynä eroguro- estetiikasta inspiraatiota saaneen pin up -haitarikirjan Taivaallista lihaa.

Rikkisu piirtää Eternally Yours -nettisarjakuvaa, joka on katkeransuloinen tarina tatuoinneista, kostosta ja siitä kuinka voi oppia rakastamaan ja luottamaan jälleen.

Työpajat

croquis iita jarn web11.00–13.00 Sarjakuvakeskus Croquis at Helsinki Book Fair

Sarjakuvakeskus Croquis hosts a pop up live drawing class at the Finnish Comics Society’s stand. Feel free to pop by and draw!

Sarjakuvakeskus Croquis is a free, community based drawing class, where everyone of all ages are welcome to come and be creative. We have an international group of people who attend our weekly class, coming to learn, socialize and receive supportive feedback for their hard work. The group gathers every Thursday evening at Kulttuurikeskus Caisa (Kaikukatu 4, Helsinki). The sessions are organized by Geneva Rosett-Hafter.

Kuva oikealla: Iita: Järn

16.00–18.00 Sarjakuva- ja animaatiopaja koko perheelle

Työpajoissa tutustutaan sarjakuvan- ja animaation perusteisiin. Pajassa voi osallistua yhteisen stop motion -animaation tekoon, kokeilla oman animaation tekoa, tai suunnitella oman sarjakuvahahmon ja tehdä siitä sarjakuvan. Yhteisanimaatiot julkaistaan tapahtuman jälkeen Sarjakuvakeskuksen Youtube-kanavalla.

Signeeraukset

13.00–14.00 Heikki Rönkkö
14.00–15.00 Reetta Laitinen
15.00–16.00 Milla Paloniemi

Livepiirto

16.00–16.30 Milla Paloniemi

Loota

Loota-näyttely Seuran messuosastolla

Loota-sarjakuvan päähenkilö Matias on rakentelija ja keksijä. Eräänä päivänä hän löytää kotiin pyöräillessään portinpielestä tyhjän pahvilaatikon ja ottaa sen mukaansa rakentamisleikkejä varten. Yllättäen laatikko paljastuu kuitenkin Loota-nimiseksi velhon apulaiseksi. Puhuva Loota sisältää rajattomasti työkaluja ja sillä on erikoinen vaikutus aikuisiin. Matias pääsee Lootan mukana nokkeluutta ja rohkeutta vaativiin seikkailuihin.

Loota (saks. Kiste) on syntynyt käsikirjoittaja Patrick Wirbeleitin ja Uwe Heidschötterin yhteistyönä. Sarjan keskeisiä aiheita ovat askartelu ja rakentaminen sekä ennen kaikkea ystävyys. Suomen sarjakuvaseura julkaisi sarjan ensimmäisen osan suomeksi syyskuussa 2018 Saana Kauralan kääntämänä.

Seuran messuosaston näyttelyssä on esillä sivuja Loota-kirjasta suomeksi käännettynä.

Linkki kirjamessuosaston Facebook-tapahtumaan. Kirjamessut Pasilassa os. Messuaukio 1, 00520 Helsinki. Tapahtumaan on maksullinen sisäänpääsy.