Feministisen sarjakuvan verkostotapaaminen 4.–5.10.

Feministisk serieteckning – nordisk nätverksmöte

Feminist Comics – Nordic Network Meeting

IN ENGLISH HERE.

Tervetuloa kansainväliseen verkostotapaamiseen feministisen sarjakuvan tekijöille Hanasaaren ruotsalais-suomalaiseen kulttuurikeskukseen Espooseen 4.–5.10.13

Seminaari on suunnattu lähinnä sarjakuvan ammattilaisille sekä henkilöille, joiden työhön sarjakuvat muuten liittyvät (kirjastonhoitajat, toimittajat, visuaalisen työn tekijät, opettajat jne.). Mutta myös sarjakuvien lukijat ja niistä muuten kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita!

Tapaaminen on verkostomme ensimmäinen, ja sen tarkoituksena on lähinnä jäsenten tapaaminen. Verkostona voimme jakaa tietoamme, kokemustamme ja kansainvälisiä kontaktejamme kaikkien hyödyksi, ja ensimmäistä tapaamista seuraakin toivottavasti vielä monia tapahtumia tulevaisuudessa, olivat ne sitten näyttelyitä, tapaamisia tai julkaisuja. 

Ohjelma:

Seminaariohjelma alkaa perjantaina klo 13 ja päättyy klo 18. Lauantaina ohjelma alkaa klo 11 ja päättyy noin klo 14–15. Seminaarin kutsuvieraiden töistä järjestetään myös pieni näyttely Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa 4.10.–24.11. Taiteilijavieraat paikalla:

Perjantai 4.10. klo 13–18

12.00 Lounas

13.00 Tervetuliaissanat

13.15-14.45 Taiteiljat esittäytyvät

14.45 Maura Manninen kertoo pohjoiseurooppalaisesta CUNE Cir Comics Artists in Residence-taiteilijavaihto-ohjelmasta

15.00 Avajaiset 

Feministisen sarjakuvan tapaaminen

Feministinen sarjakuva -näyttelyn lisäksi samassa tilaisuudessa avataan kolmen muun taiteilijan näyttelyt (Stefano Beccari, Bess Frimodig ja Tuija Suutari). Näyttelyt vihkii Päivi Sirén, Taidemaalariliiton näyttelytoimikunnan puheenjohtaja.

16.00 Keskustelua naisten ja muiden vähemmistöjen asemasta sarjakuvan kentällä

Monissa Euroopan maissa suuri osa sarjakuvaopiskelijoista on nykyisin naisia. Kustantajat, kustannustoimittajat, kriitikot, opettajat ja muut portinvartijan roolissa toimivat ovat edelleen usein miehiä. Pitäisikö tähän kiinnittää enemmän huomiota? Millaiset tarinat jäävät kirjoittamatta ja piirtämättä koska kenttä on niin valkoinen ja heterokeskeinen? 

16.30 Dotterbolaget: feministinen sarjakuvaverkosto Ruotsista

Dotterbolaget yhdistää ruotsalaisia naistekijöitä menestyksellisesti. Horisontaalisesti organisoitu feministinen verkosto hyväksyy jäseneksiin kaikki Cis-miehiä lukuunottamatta. Säännöllisiä tapaamisia järjestävä järjestö haluaa inspiroida ja tukea jäseniään tekemään taidetta. 

17.00 Harmaista tilastoista coolia ja kerronnallista infografiikkaa

Case studyna Ladydrawers Chicagosta. (katso esim.  http://issuu.com/a_d_gallery/docs/catalog_print?e=3685664/3622673 ja http://ladydrawers.wordpress.com/ ) Olisiko tällaista kiinnostavaa tehdä myös Pohjoismaissa? 

17.30 Naiset sarjakuvan lukijoina 

Naiset ovat suurin kulttuurin kuluttajaryhmä kaikilla muilla kulttuurin osa-alueilla paitsi sarjakuvassa. Miksi, ja voisiko tilannetta muuttaa jotenkin? Case studyna Laydeez do Comics (Iso-Britannia) http://laydeezdocomics.com/ Muitakin projekteja varmaan löytyy, sekä Pohjolasta että muualta.

18.00 Virallinen ohjelma päättyy, päivällinen ja vapaata seurustelua.

Lauantai 5.10 klo 10–15 

10.00 Tavataan Hanasaaressa.

11.00 Saavutaan Sarjakuvakeskukselle, tutustutaan paikkaan.

11.30 Kaisa Leka kertoo työstään, sarjakuvan tekemisestä, kustantamisesta ja opettamisesta sekä sarjakuvasta yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä.

12.30 Lounastauko

13.30 Tulevaisuudensuunnitelmia 

Suomen sarjakuvaseura on hakenut apurahaa, jotta feministinen sarjakuvaprojekti voisi jatkua ensi vuonna. Jatkoehdotuksiimme kuuluu esimerkiksi työpajoja niin taiteilijoille kuin aloittelijoillekin, näyttely ja lavaohjelmaa sarjakuvafestivaaleille yms. Tieto rahoituksesta tulee vuoden 2013 loppuun mennessä.

Yleistä

feminist comics network meeting

Jos olet kiinnostunut osallistumaan tapahtumaan ulkomailta, on mahdollista hakea matka-apurahaa omassa maassasi. Toimitamme mielellämme virallisen kutsun ja autamme muissa matkajärjestelyissä.

Tapahtuma on osa Feministinen sarjakuvasyksy -tapahtumaa. 

feministinensarjakuva.sarjakuvablogit.com

Facebook-tapahtuma täällä.

Ilmoittautuminen:

25€, sisältäen ateriat. 27.9. mennessä Hanasaaren sivujen lomakkeen kautta.

Lisätietoa:

Tuottaja Johanna “Roju” Rojola: johanna.rojola@sarjakuvakeskus.fi

Tapaamisen järjestävät:

Suomen sarjakuvaseura 
Nordicomics-verkosto
Hanasaaren kulttuurikeskus 
Tanskan suurlähetystö
Norjan suurlähetystö
Ruotsin suurlähetystö