Ujo matkaaja tutustuu Helsinkiin Triin Valvasin piirroksissa + videotervehdys

Mitä tapahtuu, kun ujonpuoleinen virolainen Viktor saapuu Helsinkiin? Triin Valvasin luoma hahmo matkustaa pois kotimaastaan ja havaitsee pieniä eroja kulttuurien välillä. Tarina ei ole omelämäkerrallinen, mutta hahmon kokemukset perustuvat paljolti omiin kokemuksiin. 

Triin avaa näyttelynsä Sarjakuvakeskuksella torstaina. Hän osallistuu CUNE Comics-in-Residence ohjelmaan Helsingissä. Taiteilija valmistelee näyttelyä, käy läpi teoksia ja selvittää järjestystä. Kehystää ja pinoaa. Esille tulee materiaalia kokoelmista Viktor Travels, Speedos ja Beard.

ikkuna

speedos 

Viktorin tarina sai alkunsa sukellusmatkalla Malediiveilla. Loman loppupuolella Triin sairastui ja hänellä oli paljon aikaa kierrellä paikkoja. Kulkiessaan ympäri pientä lomasaarta hän huomasi, että siellä ei ole kovinkaan paljon tekemistä, vaikka paikkaa mainostetaan paratiisinomaisena.

–Minulle se oli hieman tylsää, sillä en ole niin rannallamakoilijatyyppiä. Kävelin ympäri saarta ja aloin miettiä, että haluaisin tehdä paikasta toisenlaisen turistioppaan. Syntyi idea trooppisesta tarinasta ja Viktorista.

Taulut ovat vihdoin nousseet seinille. Keski-ikäinen mies työntää lastenvaunuja. Vaunuissa ei tosin ole lasta vaan tuliaiset Tallinnasta. Kuva juomalaatikoita työntävästä miehestä on Viktor Travels kokoelmasta. Tilanne tuntuu aidolta ja sitä se taisi ollakin.

vaunut turistit

Monelle virolaiselle Suomi on paikka jonne hän suuntaa ensimmäiselle ulkomaanmatkalle, kertoo Triin. Näin on myös Viktorin tapauksessa, vaikka hahmo syntyikin Malediiveilla.

–Tuntui luontevalta, että Viktorinkin seikkailut alkaisivat Helsingistä. Hänelle olisi iso askel aloittaa Malediiveilta.

Viktor on hieman ujo introvertti hahmo, eikä hänellä ole ollut mahdollisuutta matkustella paljon. Ajatus pelottaa häntä vähän. Hän kuitenkin matkustaa Helsinkiin ja huomaa, ettei se olekaan niin kamalaa.

Triin nayttelytila

triin-valvas

Viktor travels on Triin ensimmäinen sarjakuvaprojekti ja nyt julkaistava osa on matkaopassarjan ensimmäinen. Aikaisemmin hän on tehnyt muun muassa kuvakäsikirjoituksia ja työskennellyt elokuvien ja mainosten parissa. Vaikka hän on piirtänyt paljon, ajautui hän piirustusprojektien pariin vasta viime vuoden marraskuussa, kun hän julkaisi Instagramissa joka päivä yhden Movember-aiheisen kuvan. Näistä syntyi kokoelma Beard. 

Tulevaisuuden suhteen Triin on avoin. Hän ei tarkemmin mieti, mitä tekee vuoden tai kahden päästä. Hän tekee asioita tässä ja nyt. Jämme odottamaan, koska Viktor pääsee Malediiveille.

Teksti, valokuvat ja video: Mia Collan
Triin Valvasin teoksiin pääsee tutustumaan tarkemmin hänen kotisivuillaan: triinvalvas.com
Näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa 24.9.–17.10.15
Speedo Illustrated pienlehti 8 € verkkokaupassa.