Suomen paras sarjakuvatatuointi -kilpailun voittajat ja kuvagalleria – voittaja fanittaa Don Rosaa

Teksti: Aino Sutinen

Helsingin sarjakuvafestivaalien (5.–6.9. internetissä) yksi teema on tänä vuonna tatuoinnit. Sarjainfo-lehti järjesti teemaan liittyen leikkimielisen kilpailun.

Kilpailun raadissa toimivat vuoden Puupäähattu-voittaja, sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen sekä Sarjainfon päätoimittaja Aino Sutinen. Voittajakolmikko palkittiin Sarjainfon vuosikerroilla, festivaali-T-paidoilla ja -kasseilla. Onnea!

P.S. Onko sinulla kiinnostava sarjakuva-aiheinen tatuointi? Jos et ehtinyt kilpailuun, mutta haluaisit kertoa meille oman tarinasi, voimme vielä ottaa vastaan kuvia ensi lehteä varten osoitteessa sarjainfo@sarjakuvaseura.fi.

Ensimmäinen sija: Jani Heikkilä – “Don Rosa”

14a janiheikkila

“Tämä on upeasti tehty fanitatuointi väreineen kaikkineen. Monelle Suomessa tutut Don Rosan Ankka-tarinat heräävät eloon Roopen kullankaivuuaikoja myöten. Löytyy huumoria ja magiaa.”
– Aino Sutinen 

Jani Heikkilä: “Omalta osalta ‘muutama’ Don Rosa -kuva on ilmestynyt käteen ja kylkeen. Pientä muokkausta on tehty, jotta eri tarinat on saatu mahdutettu mukaan. Innostus Don Rosaan on peräisin vuodelta 1988, jolloin olen oppinut lukemaan. 
Lisäksi löytyy Lassi ja Leevi jaloista. Aavistuksen lähtenyt lapasesta tämä ‘fanitus’. Toisaalta vaimolla on aavistuksen enemmän legendaarista Miyazakia tatuoituna ihoon.”

Toinen sija: Satu Aho –  “Spiduäijä” 

18satuaho

“Sympaattinen Spiduäijä voisi olla pelkkä koriste olkapäässä, muttei ei, Spiduäijä menee pidemmälle. Hahmo roikkuu konkreettisesti kantajansa rinnan alla. Hahmo on hauska ja harkittu sijoittelu luo tatuoinnille yllättävän fyysisen ulottuvuuden.”
– Petteri Tikkanen

Satu Aho: “Spiderman-leffojen liikakulutus kuuluu mun ja pikkuveljen huolettomiin yhteisiin lapsuusmuistoihin. Spiderman on viaton ja veikeä hahmo, ja nyt se kulkee aina mukana muistuttamassa lapsuuden hyvistä hetkistä sekä viattomasta ja veikeästä pikkuveljestä. Tatuoinnin on tehnyt Anna Niinimäki.”

Kolmas sija: Tony Lintula – “Hopeanuoli”

suomen paras sarjakuvatatuointi tony lintula

“Maltillinen väriskaala antaa tyylikkään yleisvaikutelman Hopeanuoli-sarjan hahmojen käydessä taisteluun yhä uudelleen ja uudelleen. Aggressiivinen myllerrys yhdistettynä räjähtäviin efektiteksteihin rakentaa kontrastia ruutupohjaa noudattelevaan kokonaisuuteen. Kauniin vihainen hiha.”
– Petteri Tikkanen

“Instagramista bongasin kilpailun ja tuumin, notta josko japanilaisetkin sarjakuvat lasketaan mukaan. Noita löytyy kokonaisen hihan verran Hopeanuoli-teemalla – kuvat ovat napattu kirjoista, vaikka kimmokkeen projektiin sainkin animaatiosarjaa tuijottamalla. Tatuointi/tatuoinnit on tehty vuonna 2012 Aki Siltalan toimesta. 
Siinä missä japaniksi kirjoitetut tekstit tatuointeina ehkä yleensä sisältävät jotain sisältöä, noiden puhekuplien sisältöön osui tässä hihassa “Grrr”, “Lääh”, “Puuh”, “Ummph” ja “Tappakaa ne kaikki!” Sen verran ne ovat jo ehtineet suttaantua, että tokkopa niistä enää alkuperäispuhujakaan selkoa saisi.”

Kuvagalleria 

02neonira

Kiia aka Neon Ira: “Idea koko käden kokoisesta sarjakuvasta syntyi kauan sitten, enkä halunnut siihen valmista tarinaa esimerkiksi Batmanista. Tiesin, että Tuomas Koivurinne tekee sarjakuvia. Tiesin myös, että hän luultavasti innostuisi ideasta, joten otin häneen yhteyttä. 
‘Muuten vapaat kädet, mut jos siihen jonkun naisen kidnappauksen sais ja sit vähän jotain Tukholma-syndrooman tapaista. Niin, ja sidottu vähäpukeinen nainen kans!’ Tuomas sitten teki työtä käskettyä, ja kehitti tarinan jonka sit kans kuvitti ja sovitti mun käteen. Lennosta sinne tatskattiin fillereiksi mm. pinkillä 666 ja avaruusmuurahaisia (ja ne ovat yhä mun lemppareita tästä tatskasta!).
Ainakaan tietääksemme Suomessa ei oo tehty näin isoja sarjistatskoja täysin tatskaajan itse suunnittelemalla ja kuvittamalla sarjiksella.” 

Ison kuvan kuvaaja: Claudia Tonteri

06jennaolden

Jenna Oldén: “Muistin mielessäni muhineen idean ruudusta tatuointina, kun Paras Sarjakuvatatuointi -kilpailu julkistettiin, ja päätin varata ajan maailman parhaalle Kuutti Kiperälle.
Kyseinen ruutu on elänyt elämäänsä meeminä, joten vaikkei olisi lukenut sarjakuvaa, saattaa silti tunnistaa kuvan. [Simon Hanselmannin] Megg, Mogg ja Pöllö on eräs suosikkisarjakuvistani, sillä sen kuvaus milleniaalien elämästä on monikerroksisuudessaan samastuttava. Tulevaisuudettomassa maailmassa elämä on runsasta, kömpelöä, masentavaa ja hauskaa.“

24alpoluoto 

Alpo Luoto: “Osallistun tälläisellä Borgtron-aiheisella tatuoinnilla. Kuva on lempitarinastani, jossa Borgtron rakastuu hevoseen, kohtalokkain seurauksin.”

16alisapyykkonen

Alisa Pyykkönen: “Minulla on tatuointina Jyrki Nissisen minulle pyynnöstä piirtämä palava ‘Helenan kakku’, joka on tribuutti itseäni puhuttelevimmalle Auttaja hai -stripille. Nissisen piirtämän kuvan tatuoi Miila Katinka Tatuatassa.”

04katjakontturi

Katja Kontturi: “Ankkatohtorilla pitää tietenkin olla Ankka-aiheinen tatuointi ja nimenomaan Don Rosaan liittyvä. Tämä klassinen piiloteksti kertoo myös Disney-sarjakuvien perinnöstä, faniudesta ja omistautumisesta.”

26sannasillanpaa

Sanna Sillanpää: “Kuva on suunniteltu asiakkaan toiveiden mukaisesti, ja sitä olisi tarkoitus jatkaa koko hihan kokoiseksi samalla Lucky Luke -teemalla. Tämä olisi myös tarkoitus värittää vielä. Asiakas kertoi kuvan taustaa sen verran, että hän vietti lapsena paljon aikaa isoisänsä kanssa, ja yhdessä he lukivat paljon Lucky Lukea ja muita vanhoja sarjakuvia.”

11minkayltava 

Minka Yltävä: “Tatuoinnin on tehnyt Pretty in Inkin Niina.” 

09tonikettinen 

Toni Kettinen: “1990-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella minusta tuntui, ettei sarjakuva, kirjallisuus oikeastaan muukaan pop-kulttuurin muoto tarjonnut todellisia samastumisen kohteita minulle, nuorelle miehelle joka ei tuntenut olevansa kotona missään. Sankaruus, saavuttaminen ja tavoittaminen eivät minua viehättäneet, kuten ei myöskään noina aikoina pinnalla ollut jonkinlainen itsetuhoisuuden ihannointi.
Sitten tapasin Enid Coleslawin, jota olin niin kovasti elämääni kaivannut. Hän pystyi samanaikaisesti olemaan sekä hyljitty luuseri että kaiken yläpuolella. Hän ei tiennyt, mitä halusi olla, mutta oli todellakin selvillä siitä, mitä ei halunnut edustaa. 
Otin tatuoinnin vuonna 2011 Helsingin Legacy Tattoossa. Haluan osoittaa kunnioitusta sankarilleni, jonka asenteesta ja ehdottomuudesta toivoakseni kannan jotain mukanani aina.”

20jyrirouhiainen 

 Jyri Rouhiainen: “Hän-mies. Tekijä on Ilari Musta.”

22kaunosaario

Kauno Saario: “Tatuoinnissa lyövät nyrkit yhteen kaksi nuoruuteni idolia. Peräsmies, jota luettiin Pahkasika- sekä Myrkky- ja jopa Koululainen-lehdistä. Erittäin viihdyttävä. Ja toisena sankarina Buzz Lightyear, joka taas on tärkeä Toy Story -elokuvasta.

23idasavolainen

Ida Savolainen: “Minulta löytyisi tämmöinen One Punch Man -manga-paneeli. Otin sen ihan niin simppelistä syystä kuin että rakastan kyseistä mangaa!” 

25apilamiettinen

Apila Miettinen “Olen tatuoija ja tein Eeli ‘Muhvu’ Laaniselle tämän tatuoinnin. Tatuoinnissa oleva söpö kissa on Gilbert Sheltonin 70-luvun underground-sarjakuvasta Läski-Freddyn kissa. Sijainti persuuksessa on sopiva sarjakuvan rosoiseen tyyliin.”

10mariamiettunen

Maria Miettunen: “Tank Girl on ehkä siistein sarjakuvahahmo jonka tiedän. Mulle hän edustaa naista, joka on vahva, vapaa ja joka tekee mitä huvittaa. Tatuointiin on myös yhdistetty kotiseutuarvostusta – Tank Girlin asento ja nuija lainattiin Lapin vaakunasta ja kuvaan on myös piilotettu kotikuntani postinumero. Kuva tehtiin Oulun tatuointimessuilla monta vuotta sitten.”

12juhamattiheikkinen

 Juha-Matti Heikkinen: “Krazy Kat -tatuointini on vuodelta 2010 ja sen on tehnyt Kalle Taivainen.
Ihastuin Krazy Katin maailmaan jo lukioikäisenä 80-luvulla. Hyllyssä on tietääkseni kaikki suomeksi ilmestyneet albumit ja useita englanninkielisiä kokoomakirjoja.”

15nikopetteriniva

Niko-Petteri Niva: “Hauiksessa on kokosivun ruutu Edie Faken sarjakuva-albumista Gaylord Phoenix (nimihenkilö ekstraktoi pahaa oloa/olentoa kehostaan).”

13reettakallio

Reetta Kallio: “Lähtökohta kuvaan oli kuvan ottajan vaelteleva persoona ja maat joissa hän on asunut. Matkaa tekevä Nuuskamuikkunen on Suomesta ja suuntaa Ranskan Mont Blanc-vuorelle polulla, joka kiemurtelee kuin polut Irlannissa.”

17sarikarttunen

Sari Karttunen: “Rakastan Muumeja ja kauhua, joten sain idean sotkea nämä keskenää ja tulos on Rambo- Haisuli ‘Apocalypse in Moominland’. Tekijä ja kuvan suunnittelija on Jyrke Savolainen.”

19matiasjuntunen

Matias Juntunen: “Tatuointini on Prätkähiiret Marsista -TV-sarjan innoittamasta samannimisestä sarjakuvasta. Turbo on hahmon nimi.”

07riikkainkinen

Riikka Inkinen: “90-luvun lopulla luimme ystäväni kanssa Liken lehteä kävellessämme Iso Robaa pitkin ja näimme sarjakuvan. Aika ehkä kultaa muistot, mutta muistelen meidän nauraneen niin kovin, että tipuimme asfaltille. Kyseessä oli strippi, jossa Max Cannonin ilmeetön kantrimies sivujakauksineen on täysin puhumattomana kahdessa kuvassa, taustalla leijuva pääkallo, josta lähtee säteitä. Viimeisessä, kolmannessa kuvassa mies yksinkertaisesti kysyy: ‘Onko se vielä siellä?’”

03reettalevander

Reetta Levander “Katsoin Akira-elokuvan ensimmäisen kerran aivan liian nuorena ja se jätti lähtemättömän vaikutuksen. Kanedan takki on sen verran ikoninen, että se riittää. Ystäväni Reetta Kallio piirsi ja tatuoi kuvan.”

05julianahyrri

Juliana Hyrri: “Tatuointini on saanut alkunsa kokeellisessa sarjakuvatyöpajassa Ranskan Angoulêmessa juuri Angoulêmen sarjisfestareiden alla. Kuva syntyi Tommi Ollikaisen harjoitellessa kissan piirtämistä. Olin tikahtua nauruun, kun välittömästi huomasin ‘kissan’ kasvojen yhtäläisyyden jo miltei klassiseen Spurdo Spärde -hahmoon. Ollikainen ei edes tuntenut Spurdoa. 
Kuva herättää lämpimiä ja hilpeitä muistoja sarjakuvista, sarjakuvafestareista, ystävyydestä ja, no, kyseenalaisesta Spurdosta.”

08pilvijantti

Pilvi Jäntti: “Tämä tatuointi on minulle erityisen tärkeä: se on sekä ensimmäinen sarjisteemainen tatska jonka olen tehnyt, ja ylipäätänsä ensimmäinen tatska jonka olen tehnyt ihmisiholle – omalleni, nimittäin! Eikä siinä vielä kaikki, sillä se on kunnianosoitukseni sarjalle, joka on auttanut minua jaksamaan elämän vuoristorataa, kuin myös inspiroinut olemaan oma paras itseni. Steven Universe, tuo kimalteella ja vaaleanpunaisella kiedottu kertomus tuskasta, anteeksiannosta ja kasvusta.
Lyhyesti, tässä tatuoinnissa halusin tuoda erityisesti esille Stevenin kamppailua äitinsä Rosen varjoihin jäämisestä. Rakastan Rosea, sillä hahmona hän on rohkea ja inspiroiva, mutta samalla myös itsekäs ja välillä muita ajattelematon; nämä jälkimmäiset kun ovat ominaisuuksia, joita ei monesti ns. äitihahmoissa ole läsnä. Steven sen sijaan yrittää aina parhaansa ollakseen kaikinpuolin hyvä, mutta huomaa silti jäävänsä kuolleen äitinsä varjoon.”

01sofiannakoivuniemi

Sofianna Koivuniemi: ”Liana Finckin suunnittelema, Benjamin Bramzellin tatuoima.” 

aino sarjakuvatatuointi web

Bonuskuva: Sarjainfon päätoimittaja ei tietenkään osallistunut kilpailuun, mutta hänen tatuointiinsa voi piirtää kolmen ruudun sarjakuvastripin. 

sarjakuvatatskaskaba web keskikoko ilmantekstia

 Kuvitus (ilman tekstiä): Tiitu Takalo