Saksa kiinnostaa ja kiinnostuu

Suomen sarjakuvaseura suuntaa kulttuuriviennin ja yhteistyötapahtumien kärkensä seuraavaksi Saksaan ja Euroopan saksankieliselle alueelle. Tänä syksynä alkava vientikokonaisuus huipentuu lokakuun 2014 Frankfurtin kirjamessuihin, joiden teemamaana Suomi on. Kirja- ja kulttuurivienti Suomesta Saksaan on teemamaavuoden takia muutenkin vahvaa ensi vuonna. Sarjakuvaseura jatkaakin onnistunutta yhteistyötä FILI:n (Finnish Literature Exchange) kanssa.

comic-atlas-finnlandVuoden aikana saksankieliselle alueelle on tulossa Finnish Comics Annual -sarjan saksankielinen osa, näyttelyitä, tapahtumia, työpajoja ja Pop-up Sarjakuvakeskus -tapahtumia. Myös vuoden 2014 Helsingin sarjakuvafestivaalien teemamaana on Saksa. Miksi Saksa, miksi nyt?

–Saksassa tapahtuu juuri nyt paljon kiinnostavaa. Sarjakuva yleisesti on nousussa, kenttä laajenee ja myynti kasvaa. Marginaalisetkin asiat voivat kasvaa niin isolla kielialueella valtaviksi, kertoo sarjakuvaseuran toiminnanjohtaja Kalle Hakkola

–Vaikka sarjakuvakulttuuri on vielä valovuosien päässä ranskankielisestä Euroopasta, kuilu kapenee koko ajan. Kiinnostavia uusia asioita tehdään, eikä ranskankielisen maailman tapaista historian painolastia ole. 

Saksassa on koko ajan enemmän sarjakuvaopetusta, tapahtumia, näyttelyitä ynnä muuta. Toisaalta koko alan puolestapuhumiseen tähtäävä pioneerityötä, sellaista kun Suomen sarjakuvaseura tekee, on Suomessa enemmän. Saksassa sarjakuvan promoaminen on kustantaja- ja tekijälähtöisempää. 

–Toisaalta valtavirran sarjakuva, kuten Disneyn tuotanto ja mangasarjat ovat Saksassa todella isoa bisnestä. Valtavirran ja taiteellisemman tuotannon välillä onkin suurempi kuilu kuin meillä.

Alueelle myös käännetään yhä enemmän sarjakuvaa. Aluksi tulivat klassikot, nyt kiinnostaa muukin ja kiinnostusta on myös suomalaisten tekijöiden töille. 

Vaihtoehtokustantamosta keskisuureksi kasvanut Reprodukt julkaisee tammikuussa Comic-Atlas Finnland 2014 -antologian. Aiemmin Suomen sarjakuvaseura on julkaissut ranskankielisen La bande dessinée finlandaise 2013 -antologian yhteistyössä ranskalaisen Rackham-kustantamon kanssa. Tällä kertaa kohdemaan kustantamo ottaa vielä selkeämmin kirjan taiteellisen suunnittelun harteilleen.Tekijät on ensisijaisesti valinnut Reproduktin kustantaja-taiteilija Sascha Hommer ja sarjakuvaseura on tarjonnut asiantuntija-apua. 

–Vientimme ei kuitenkaan typisty tähän Finnish Comics Annual -sarjan kirjaan, vaan promoamme myös monia muita taiteilijoita läpi vuoden. Siihen emme voi tietenkään vaikuttaa, mitä saksalaiset kustantamot muuten kustantavat, mutta toivomme että lähiaikoina ilmestyisi 4–5 uutta suomalaisilta saksannettua teosta.

Hakkola vinkkaa, että tiiliskiven kokoiset, vakavat sarjakuvaromaanit ovat tällä hetkellä Saksassa kova sana.

Tulevia tapahtumia ovat mm. loppuvuoden sarjakuvanäyttely Berliinin Suomi-instituutissa, Pop-up Sarjakuvakeskus Fumetto-festivaalilla Sveitsissä, Leipzigin kirjamessut ja sarjakuvafestivaalit, Erlangenin sarjakuvafestivaalit, Frankfurtin kirjamessut sekä useat pienemmät näyttelyt ja tapahtumat.

Teksti: Aino Sutinen

Lisätietoa:

Nyt Berliinissä: Stichprobe-näyttely esittelee suomalaista sarjakuvaa laajasti.

Tulossa tammikuussa 2014: Comic-Atlas Finnland 2014 (Reprodukt)

finnishcomics.info