Rennossa hengessä perjantaipajalla

Teksti: Panu Kinnunen
Kuvat: Eveliina

Kävin vierailemassa Sarjakuvakeskuksella pidettävällä Perjantaipajalla. Minut toivotettiin iloisesti tervetulleeksi ja kysyttin heti, haluaisinko teetä tai kahvia.

sarjakuvakeskus-perjantaipaja4

Paja pidetään yleensä toimisto/keittiötilassa osoitteessa Porthaninkatu 9. Kun paikka on kiinni, pidetään tapaamisia eri kahviloissa.

Perjantaipaja on ilmainen ja avoin matalan kynnyksen paja, joka on suunnattu kaikille taiteilijoille. Ilmapiiri on rento ja siellä on mahdollisuus tehdä omia töitä hyvässä hengessä.

monsterKoen tällaisen toiminnan rohkaisevana taitelijahenkisille ihmisille, joilla on inspiraatio hakusessa. Mikä parasta, pajassa saa aina takuulla kehittäviä neuvoja toisilta tekijöiltä ja muutenkin kivaa juttuseuraa! Uskon, että itselleni perjantaipaja olisi hyvä toiminta aloittelevana sarjakuvantekijänä. Piirtäminen kun tahtoo olla välillä yksinäistä hommaa. 

Pienlehdet, joita perjantaipajalaiset on yhdessä tehneet ja markkinoineet, ovat olleet myynnissä muun muassa sarjakuvafestareilla sekä Sarjakuvakeskuksen kaupalla. Viime vuoden pienlehdet on tehty teemoilla ‘Robotti’ ja ‘Monsteri’. Pienlehtiä tehdään pari kertaa vuodessa ja tarkoitus tuottaa seuraaville sarjakuvafestivaaleille uusi pienlehti. 

Perjantaipajan Facebook-ryhmää kannattaa seurata, siellä pajalaisten piirrustuksia kuitenkin pääasiassa julkaistaan sekä ilmoitetaan mahdollisita poikkeustapahtumista. Somenäkyvyyteen ei kuitenkaan varsinaisesti panosteta. 

Perjantaipaja on ollut toiminnassa Sarjakuvakeskuksen toiminnan alusta asti vuodesta 2008, alun perin tiistaipajana. Saana toimii nykyään työpajan vetäjänä. Kävijöiden ikähaarukka on noin 20–30 ikävuoden paikkeilla.

Tänä perjantaina pajaan osallistui vierailevana tähtenä myös malesialainen residenssitaiteilija, ja vaihdoimme kesken tapaamisen puheen englanniksi. Hän viettää Helsingissä tämän vuoden kestävän taiteilijaohjelmansa ajan ja oli tehnyt sarjakuvia Mak Nyahseista eli transihmisistä ja heidän haasteistaan Malesiassa. 

robotti

sarjakuvakeskus-perjantaipaja3

Sarjakuvakeskus järjestää avoimia piirtoiltoja joka perjantai klo 14.30–18. Piirtoillat on suunnattu niin harrastelijoille kuin ammattilaisille ja niissä on tarkoitus vaihtaa ajatuksia ja palautetta omista ja muiden töistä rennossa ilmapiirissä.

Paikka: Sarjakuvakeskus, Porthaninkatu 9, 00530 Helsinki (Kallio) 

Vetäjä: Saana Kaurala, perjantaipaja@sarjakuvakeskus.fi

Perjantaipajan blogi: perjantaipaja.tumblr.comLisätietoa myös Facebook-ryhmästä.