Reclaimataan sana näkyvyys, sanoo Näkyvyys-gallerian suojelija Kasper Strömman

Teksti: Aino Sutinen
Kuvat: Kasper Strömman

Näkyvyys-galleria on Sarjakuvakeskuksen ja Kuvittajien Porthaninkadulla sijaitsevan gallerian uusi nimi. Nimen keksijä ja logon suunnittelija on kirjoittanut aiheesta mm. näin:

“Vuoden graafikkona (2013) minulla on nykyään näkyvyyttä vaikka muille jakaa. Jopa siinä määrin, että joskus kotona ollessani saatan välillä heitellä näkyvyyttä ilmaan, antaa sen sataa päälleni ja kylpeä siinä niinkuin joku Roope Ankka. Saatan myös välillä lapioida näkyvyyttä isoihin kasoihin ja käyttää niitä mukavina säkkituoleina kun vieraita tulee kylään.”

Samaa aihetta ruotivan eri taiteilijoiden yhteisnäyttelyn avajaisten kynnyksellä tavoitimme virallisen suojelijan.

kasper-a

Hei Kasper! Olet Näkyvyys-gallerian virallinen suojelija. Kuka oikein olet?

Bloggaaja, sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja ennen kaikkea vuoden graafikko 2013. Aion käyttää kaikkia näitä taitoja tasapuolisesti nyt suojellessani tätä uutta Näkyvyys-galleriaa.

Miten idea Näkyvyys-galleriasta ja logo syntyivät?

Luovilla aloilla epämääräisen ”näkyvyyden” tarjoamisesta rahan sijaan on tullut yleinen vitsi. Monesti voi olla että sitä tarjoavat eivät edes tarkoita mitään pahaa, mutta se ei poista sitä faktaa ettei se ole mikään oikea maksun muoto, vaan lähinnä loukkaavaa. Uusi Näkyvyys-galleria on siksi tapa reclaimata tämä sanahirviö, samalla tavalla kuin vaikka räpissä on jo kauan reclaimattu n-sanaa. 

nakyvyys-galleria-logo-web

Onko ilmaistöiden teettäminen luovan alan ammattilaisilla yleinen ongelma?

Todellakin on. Ja se tuntuisi vain pahenevan vuosi vuodelta kun yhä useampi markkinoinnin ammattilainen tuntuu saavan saman ahaa-elämyksen. Että ”hei, mitä jos ei maksettaisikaan mitään tekijöille, vaan vedätettäisiin niitä oikein kunnolla. Mutta kutsutaan sitä näkyvyydeksi”.

NakyvyydenJoutsenmerkki520

Kasper Strömman suunnitteli myös “näkyvyyden joutsenmerkin”.

Saat tämän blogimerkinnän kautta arvokasta näkyvyyttä. Miten ajattelit käyttää sen?

Ajattelin sijoittaa kaiken tästä nyt saamani näkyvyyden takaisin Näkyvyys-galleriaan. Koska minusta on nimittäin erittäin tärkeää että kuvittajille/sarjakuvapiirtäjille on tällainen paikka olemassa. Showroom-tyyppinen tila jossa saa omia töitään esille – mutta omilla ehdoillaan, ei jonkun toisen.

Voiko näkyvyyttä syödä? Miltä se maistuu?

Näkyvyyttä ei voi syödä. Tai sopiihan sitä yrittää, ehkä se onkin paras tapa päästä rantakuntoon kesäksi 2017 🙂

KasperKaffePromo

Ryhmänäyttely aukeaa Näkyvyys-galleriassa, Porthaninkatu 9, perjantaina 28.4. ja on auki 26.5. asti. Lisää näyttelystä täällä.

Kasper Diem -blogi löytyy osoitteesta kasperstromman.com.
 
Lue myös Mari Ahokoivun kirjoitus ilmaistyön tilaamisesta täältä. 

#näkyvyysgalleria