Perjantaipajan Monsteri-antologia oli menestys sarjakuvafestivaaleilla

Teksti ja kuvat: Roosa Soivuori

Viikoittain kokoontuva Perjantaipaja-ryhmä asettuu tavalliseen tapaansa Sarjakuvakeskuksen luokkahuoneeseen luonnosvihkoineen. Ryhmä aloittaa perjantai-iltapäivällä puoli kolmelta, mutta porukkaa valuu paikalle omaan tahtiin. Sarjakuvapiirtäjien joukko viettää perjantai-iltapäivää yhdessä piirtäen ja ideoiden. 

Ryhmässä on tällä hetkellä noin kymmenen vakiokävijää, joista paikalle kokoontuu viikoittain vaihteleva määrä. Kesällä Sarjakuvakeskuksen ollessa kiinni ryhmä kokoontuu muun muassa kahviloissa. Ryhmäläiset kutsuvat perjantaipajaa leikkimielisesti “sarjakuvapiirtäjien vertaistukiryhmäksi”, ja vertaavat itseään ompeluseuraan, sillä piirtämisen lomassa käydään vilkasta keskustelua kaikenlaisista aiheista.

perjantaipaja-kuva1
Perjantaipajalla käydään piirtämisen lomassa läpi viikon kuulumiset.

perjantaipaja-kuva2

Pajalaiset nauttivat samalla kahvista ja eväistä.

Perjantaipajan ensimmäinen oma projekti oli Helsingin sarjakuvafestivaaleille painettu Monsteri-antologia, johon pajalaiset ilmensivät sarjakuvan avulla oman näkemyksensä monsterista. Mustavalkoisen antologian sivuilla seikkailevat niin kissat kuin pingviinitkin. Ryhmä oli tyytyväinen julkaisuunsa, ja sarjakuvafestivaaleilla se herätti kävijöiden kiinnostuksen.

– Antologiassa parasta on, että saadaan yhteen aiheeseen paljon erilaisia näkökulmia, lehteen sarjakuvaa piirtänyt Riikka Suikkari pohtii.

– Monsteri-antologiaan ei asetettu pituusrajoitusta, vaan kaikki saivat piirtää vapaasti. Sen suunnittelu aloitettiin kevättalvella, ja idea sai muhia pitkään piirtäjien mielessä, lehden painamisesta ja taitosta vastannut Eveliina Laakso kertoo. 

perjantaipaja-kuva3

Perjantaipajan Monsteri-antologia tehtiin sarjakuvafestivaaleja varten.

Aikaisemmin pajalaiset toteuttivat yhdessä muiden Sarjakuvakeskuksen ryhmien kanssa projektin, jota varten he piirsivät tulitikkuaskin kokoisia sarjakuvia. Nyt pajan piirtäjät suunnittelevat jo seuraavaa sarjakuvaprojektia ensi vuoden maaliskuulle. Tarkoituksena olisi julkaista toinenkin sarjakuva-antologia.

Pajalla kokoontuvat piirtäjät ovat kukin päätyneet sarjakuvien pariin omia teitään. Heitä yhdistää kiinnostus piirtämistä kohtaan.

– Kuka tahansa voi tulla mukaan ryhmään. Meistä suurin osa on yliopisto-opiskelijoita, mutta kaikki eivät suinkaan ole taidealalta, fyysikoksi opiskeleva Riikka Suikkari ja bioteknikko Suvi Kyyrö kertovat.

– Kaikki kerhossa käyvät eivät edes lue sarjakuvia, vaan haluavat vain piirtää niitä. Sekin on ihan ok, Eveliina Laakso naurahtaa.

perjantaipaja-kuva4

Eveliina Laakson perjantaipajalla luonnoskirjaan syntyneet hahmot.

Perjantaipaja kokoontuu Sarjakuvakeskuksella joka perjantai klo 14.30-18.00. Tervetuloa mukaan.