Oulun sarjakuvafestivaalilla

oulu3Oulun III sarjakuvafestivaali keräsi väkeä Kulttuuritalo Valveelle. Itse piipahdin tapahtumassa nyt ensimmäistä kertaa ja jututin samalla Oulun sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja Harri Filppaa. Mitä kuuluu kolmivuotiaalle festivaalille ja vuoden alussa perustetulle Oulun sarjakuvakeskukselle?

–Hyvää kuuluu. Nyt meillä on sarjakuvakeskuksella kolme osa-aikaista työntekijää töissä. Pysyvä tila ja galleria mahdollistavat ympärivuotisen toiminnan.

Filppa kertoo, että Oulun sarjakuvakeskuksella ja Sarjakuvagalleria!:ssa Kulttuuritalo Valveen tiloissa  käy laskennallisesti 40 000 kävijää vuodessa.

–On tosi hyvä olla tässä paikassa, jossa on valmiiksi kävijöitä.

Valve on uniikki paikka, jossa on samoissa tiloissa n. 50 toimijaa elokuvasta tanssiin. Talon yhteistiedotus auttaa pienen toimijan näkyvyydessä ja sarjakuvakeskuksella ja festivaalilla on tulevaisuudessa myös mahdollisuus laajentua talon sisällä.

kahvila minttu valve oulun sarjakuvafestivaali sarjakuva

–Festivaalin konsepti on vähän muuttunut, kertoo Filppa. –Festivaalin kylkeen liitetään tästä lähtien aina sarjakuvatoimijoiden seminaari ja festivaalisunnuntai jää ohjelmistosta pois. Koko ajan tehdään pieniä muutoksia. Itselläni on jo katse ensi vuoden festivaaliin, jolloin tulossa on mm. Kalervo Palsan näyttely Oulun taidemuseossa.

Filppa uskoo, että tietoisuus festivaalista kasvaa koko ajan, kun kävijät kertovat tapahtumasta kavereilleen. 

oulu5

Paavo J. Heinonen ja Esa Niskanen.

oulu10

Ennen viikonlopun tapahtumaa paikalla järjestettiin Arctic Comics Seminar, jonne lähti myös monta Sarjakuvakeskuksen osallistujaa Helsingistä. Paikalla oli useita pohjoismaisia sarjakuva- ja kulttuurialan toimijoita, erityisesti pohjoisilta alueilta.

–Keskustelut todistivat, että tarvetta on pohjoisten pohjoismaisten alueiden yhteistyölle, pääkaupunkiseutujen ulkopuolellakin, kertoi paikalla piipahtava Oulun sarjakuvakeskuksen Tarja Longi-Korpua.

oulu6

Mari Ahokoivun vetämän pienlehtityöpajan satoa. Sarjakuvataiteilija ja kulttuuriaktiivi, Helsingissäkin vaikuttanut oululainen Ahokoivu sai festivaalilla työstään Skrew you -tunnustuspalkinnon.

–Seminaarin fokuksessa oli arktisen alueen sarjakuvaverkoston luominen ja kehittäminen. Pohjoismaisesta näyttelystä tehdään kiertonäyttely, joka on menossa seuraavaksi Norjaan ja Islantiin.

Aiemmin Kemissä ja vuonna 2013 Helsingissä pidetty pohjoismainen sarjakuvakilpailu kuuluu nyt Oulun sarjakuvafestivaalin toimintaan. 

oulu sarjakuvagalleria sarjakuva

Sarjakuvagalleria!

oulu2

Lauri Mäkimurto voitti pohjoismaisen sarjakuvakilpailun.

–Pohjoisessa on muuten tosi vähän toimintaa, miettii Filppa. –Mieitimme mitä voisimme tarjota sarjakuvatietoisuuden edistämiseksi: näyttelyitä, julkaisutoimintaa…

Pohjoisessa seminaarissa puheeksi olivat tulleet myös uudet digitaaliset julkaisualustat ja digitaalisten sarjakuvakirjojen kääntäminen pohjoismaisten kielten välillä. Myös popup-tapahtumia suunnitellaan lisää.

–Tromssassa meidät otettiin hyvin vastaan [oululaisten järjestämässä pop-up-tapahtumassa]. Me ollaan Tromssalle lähikaupunki, eihän tuosta ole kuin seitsemän ja puoli sataa kilometriä, veistelee Filppa.

oulu11

–Kaikki ovat tervetulleta käymään sarjakuvakeskuksella, kun ovat Oulussa. Tiistaista torstaihin kello 11-19 ollaan auki ja lisäksi galleria on auki joka päivä. 

oulu7

Keskustelua Limingan koulun sarjakuvalinjasta ja pienlehdistä.

oulu12

Sarjakuvablogeista lauantain iltaklubilla Never Grow Oldissa keskustelemassa Niko-Petteri Niva ja allekirjoittanut.

oulu13

Illan päätti hämmentävä ja hieno Impivaara-yhtye.

oulu14

www.oulucomics.com/keskus
Teksti ja kuvat: Aino Sutinen