Moving Again – nomadinen taidenäyttely

Sarjakuvakeskuksella on nähtävissä 27.11.-30.11. Watdafac Galleryn ja Manuel Donadan kuratoima MOVING AGAIN -pop-up näyttely. Näyttely on osa Donadan Surviving Pangea -projektia, joka aloittaa kahdentoista kuukauden mittaisen maailmankiertueensa Helsingistä. Sarjakuvakeskuksella nähtävässä näyttelyssä on esillä muun muassa Tommi Musturin, Mikko Väyrysen sekä Antti Uotilan töitä. Helsingin jälkeen näyttely siirtyy Miamiin ja sieltä taas Melbourneen. Jos kaikki sujuu Donadan suunnitelmien mukaan, on näyttely kiertänyt ensi vuoden loppuun mennessä yhteensä kahdessatoista eri kaupungissa. Taiteilija viettää siis aina noin kuukauden yhdessä kohteessa tavoitteenaan piirtää 150 sivua kokemuksistaan ja tuntemuksistaan kussakin kaupungissa. Töistä on tarkoitus syntyä kahdentoista kirjan sarja, jotka julkaistaan kolmen kirjan erissä – vuoden loppuun mennessä sivuja tulisi kertymään huikeat 4500.

_MG_3714.jpg

_MG_3717.jpg

Madridista kotoisin oleva Manuel Donada sai idean projektilleen muutettuaan pois Brooklynista ja jäädessään kodittomaksi. Paluu Madridiin ei taiteilijaa houkuttanut, mutta hän halusi kuitenkin jatkaa näyttelyiden kuratoimista. Järjestettyään MOVING-näyttelyn New Yorkissa ja saatuaan siitä hyvää palautetta ajatus kahdentoista kaupungin kattavasta kiertävästä pop-up ´-näyttelystä alkoi muotoutua. Helsingin etappi on nyt lähellä loppuaan ja alkuperäisen suunnitelman mukaan yksitoista kaupunkia on vielä jäljellä.   

_MG_3715.jpg

–Tuntuu kuin olisin ollut matkalla jo kolme vuotta. Perusasioiden, kuten rahan, yösijan ja ruoan miettimiseen kuluu paljon energiaa. Lisäksi täällä on niin pimeää, että tunnen oloni todella uupuneeksi. Raskastan silti Helsinkiä, olin täällä viime vuonna Helsingin sarjakuvafestivaaleilla ja halusin ehdottomasti palata takaisin.

 _MG_3720.jpg

Aurinkoinen Miami kuulostaa kuitenkin marraskuisen Helsingin jälkeen hyvältä vaihtelulta. Donada haluaa vuoden aikana nähdä toisistaan mahdollisimman paljon eroavia paikkoja. Vierailtavien kaupunkien listaan kuuluvatkin myös esimerkiksi Etiopian Adis Abeba sekä Hong Kong. Projektillakin on nyt selkeämmät päämäärät: Donada pyrkii ensin julkaisemaan kolme ensimmäistä kirjaa ja jatkaa projektia, mikäli resurssit riittävät.

–Aluksi ihmiset kommentoivat, että hehän vain rahoittavat lomailuani, mutta nyt hekin alkavat ymmärtää, mitä ajan projektilla takaa. Vaihtamalla koko ajan paikkaa taiteeni pysyy tuoreena ja löydän itsestäni ja muista uusia ulottuvuuksia.

Projektin etenemistä voi seurata taiteilijan blogissa. Hän kertoo myös Sarjakuvakeskukseta: http://www.mdonada.com/blog/helsinki

MOVING AGAIN -pop-up -näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa 27.-30.11.14

Teksti ja kuvat: Petra Koponen