Marko Turusen ADHD-Sheikki-tarinat perustuvat totuuteen – vaikka joskus epäilyttää

Teksti ja valokuvat: Aino Sutinen

Sarjakuvataiteilija Marko Turunen on viime vuosina työstänyt ADHD-Sheikin saagaa. Sheikki on aika erikoinen hahmo, joka rötöstelee, päihtyy, rakastaa ja joutuu hankaluuksiin. Turunen tunnetaan kirjaimellisesti tosielämään pohjautuvista, mutta liioitelluilla fantasiahahmoilla miehitetyistä sarjakuvistaan. 

Sarjakuvakeskuksella on parhaillaan esillä Viestejä ADHD-Sheikiltä -näyttely, jonka väritettyjä näyttelyprinttejä ja pehmolelutaidetta on myynnissä.

marko-turunen-web

Hei Marko! Montako kirjaa ADHD-Sheikkiä tulee yhteensä? Nyt on ilmestynyt kolme osaa. 

Neljä. 

Onko sinulla jo valmiina käsikirjoitus neloseen?

Ei, se on ihan alkutekijöissään. Kolme ekaa kirjoitin yhdellä kertaa. Kun aloitin projektin, haastattelin Sheikkiä, sitten purin haastattelut teksteiksi. Näistä tuli kolme ekaa kirjaa. Neljännessä vaihtuu näkökulma: muut kertovat Sheikin tarinaa. Toki Sheikki saa itse viimeisen sanan!

Nyt keväällä olen keskittynyt näyttelyihin, esimerkiksi Turun taidemuseoon on tulossa näyttely. Kesäkuussa on Kotkassa kesänäyttely, johon tulee ADHD-Sheikin animaatioita. Niitä oli myös viime kesänä Mäntän kuvataideviikoilla, ja nyt tulee kymmenen uutta. 

Osa videoista on myös YouTubessa, vaikka ne eivät välttämättä ole lopullisia versioita. YouTube on ihan hyvä. Joku juttu voi tuntua tehdessä hyvältä, mutta kun pistää videon julkiseksi, huomaa sisuskaluissaan että kaikki ei ehkä olekaan ihan kohdillaan. Silloin voi vielä tehdä uuden version.

Sarjakuvissa vähän sama: ranskankieliset julkaisut ovat korjattuja versioita.

adhdsheikki-web

Kerro vähän mihin tämä kaikki perustuu? Usein sarjakuvasi tulevat omasta elämästäsi, mutta tämä kertoo tutustasi.

Se on kaveri, jonka olen tuntenut parikymmentä vuotta. On jäänyt vähän mysteeriksi, mitä sen jutut oikein ovat. Sitä lähdettiin selvittämään ja vastaus saatiin. Vastaus ei ollut ihan sitä mitä odotettiin, mutta joku vastaus tuli. Minua ja hänen sukulaisiaan mietitytti, mikä on totta ja mikä ei. 

Tuliko asiaan selvyys?

Tuli sellainen selvyys, että hän sairastaa skitsofreniaa. Ei voi aina tietää, mikä on totta ja mikä ei. 

Esimerkiksi, sain vähän aikaa sitten tekstiviestin että ex-tyttöystävä oli puukottanut häntä jalkaan ja ammuskellut keittiössä astioita. Viikon päästä kun soitin, Sheikki valitteli kipeää jalkaansa. Kysyin veitsenreiästä jalassa, mutta hän kielsi koko veitsenreiän, sanoi että oli venäyttänyt jalkansa.

Kun hän kertoo tarinoita, sillä hetkellä hän uskoo juttuihinsa. Näin ainakin tulkitsen. En ole ajatellut, että hän oikeasti valehtelisi minulle. Kaikki asiat eivät vain ole totta, tai ovat vähintään epäilyttäviä. 

adhd-sheikki1-web

Miten sarjakuvasi syntyvät käytännössä?

Ensin haastattelin ja purin haastattelut tekstiksi. Sitten mietin kokonaisuuden, tosin asiat toki elävät asioiden edetessä. Tarina kerrallaan vain eteenpäin. 

Oletko siirtynyt piirtämään digitaalisesti?

Joo, päätin kokeilla sitä. Muuttojakin on ollut paljon, en jaksanut roudata originaaleja. Ja silmät eivät ole enää olleet niin kipeät. Optikko sanoo, että näkö on jopa parantunut. 

Mitä muita suunnitelmia sinulla on tulevaisuudessa?

Saada Sheikki loppuun, ja sitten on pari projektia ajatuksen asteella. Osittain tämä tulevaan liittyy Kotkaan muuttooni, Kymenlaaksoon sijoittuva juttu.

Isänisänisä oli ensimmäinen ihminen, jonka nuori Kekkonen teloitti sisällissodassa. Lähden tutkimaan tätä tarinaa. En tiedä, kuinka paljon on faktaa mahdollista löytää, mutta yritän. 

adhd-sheikki2-web

adhd-sheikki3-web

Nayttokuva 2017-4-5 kello 12.30.26

Linkkejä: