Mari Ahokoivu Oksi-sarjakuvaromaaninsa näyttelyssä: ”urani vaativin työ”

Teksti ja valokuvat: Aino Sutinen

Mari Ahokoivun Oksi (Asema Kustannus, 2018) on eeppinen sarjakuvaromaani, yksi syksyn sarjakuvatapauksista, paksu Kalevalan tarinoista inspiraatiota saanut sarjakuvaromaani. ”Oksi” on yksi karhun monista nimistä. Oksia varten Ahokoivu on myös tutkinut suomalaisia karhumyyttejä, ja merkillepantavaa on että suurin osa kirjan  hahmoista on naisia. 

Oksia on kehuttu kritiikeissä muun muassa Helsingin Sanomissa ja Sarjainfossa (lue arviot linkeistä). 

mari ahokoivu oksi blogi5

Mari Ahokoivu (s. 1984) on Oulusta kotoisin oleva, tällä hetkellä Kööpenhaminassa asuva sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Hän on aiemmin toiminut muun muassa Sarjakuvakeskuksen opettajana ja tuottajana sekä Sarjainfon päätoimittajana.

Oksin kauniissa kuvituksissa Ahokoivu on käyttänyt sekatekniikoita jotka yhdistelevät  digitaalista kädenjälkeä ja mm. vesivärejä. Galleria Sarjakuvakeskuksen näyttelyssä nähdään erilaisia luonnoksia ja työvaiheita, myös jo Oksin alkuvaiheilta vuosien takaa. Näyttelytöiden perusteella karhu- ja muilla eläinhahmoilla on yhteyksiä jopa muumien muotoihin!

mari ahokoivu oksi blogi4

Hei Mari Ahokoivu, mitä kuuluu?

Ihan hyvää, kiitos kysymästä! Helsingin sarjakuvafestivaaleista lähtien elämä on ollut aika lailla reissailua vaan, ja nyt ehkä väsyttää vähän. Mutta Oulun festivaalien jälkeen pitäisi helpottaa!

Kerro vähän Oksi-kirjasta ja sen syntyprosessista!

Oksi on sarjakuvakirja äideistä ja tyttäristä. Tarina pohjautuu suomalaiseen karhumytologiaan, mutta olen ottanut siinä paljon vapauksia, vieden tarinaa fantasian ja scifin puolelle. Tein Oksia noin 5–6 vuotta, se on vaativin työ mitä olen urani aikana tehnyt.

mari ahokoivu oksi blogi1

Kuinka olet koostanut tämän näyttelyn?

Koska Oksi on tehty puoliksi vesiväreillä ja puoliksi koneella, en halunnut tehdä pelkkää originaalinäyttelyä. Näyttely painottuu enemmän luonnoksiin ja varsinkin hahmoluonnoksiin. Niistä toivon mukaan välittyy se matka, jonka tein hahmojen kanssa löytääkseni niiden oikeat ja luonnolliset muodot.

Näyttelyssä on myös mukana originaaleja ja valmiita sivuja vierekkäin. Niitä voi sitten helposti verrata keskenään.

mari ahokoivu oksi blogi3

mari ahokoivu oksi blogi2

Mitä aiot seuraavaksi tehdä sarjakuvarintamalla?

Sen kun tietäisi! Vielä koitan palautua Oksin työstämisestä. Olen vähän huilannut nyt Oksin jälkeen ja tehnyt enemmän kuvituksia. Kalle Hakkolan kanssa työstämme seuraavaa Sanni & Joonas -lastensarjakuvakirjaa, ja tavoitteena on aloittaa seuraavan pidemmän sarjakuvan työstö ensi vuonna. Mikä se tulee olemaan – ei ole mitään tietoa!

Linkki: Juttusarja Oksin synnystä Ahokoivun verkkosivulla.

Oksi on myynnissä Turun Sarjakuvakauppa Helsingissä Sarjakuvakeskuksen yläkerrassa tai verkkokaupassa

Mari Ahokoivun pitkä haastattelu viime vuodelta on julkaistu Sarjainfo-lehdessä 4/2017, lehteä on myös saatavilla kaupasta.

Oksi-näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa (Porthaninkatu 9, Helsinki) 24.11. asti.

ahokoivu oksiface 2

ahokoivu oksi