Kunnianhimoinen visio uhan alla

Mikäli etsit 70-luvun artikkeleita Mikki Hiirestä, olet ehkä penkomassa Suomen sarjakuvaseuran kokoelmaa. Vanhojen artikkeleiden lisäksi kokoelmaan on koottu kaikenlaisia sarjakuvajulkaisuja vuosien varrelta.

MikkiHiiri1

Sarjakuva-artikkeleita 70-luvulta mapitettuna.

Helsingissä, Hämeentien varrella sijaitsee kirjastokeskus Aralis. Sieltä löytyy sarjakuvaseuran kokoelma. Keskus pitää sisällään myös kaupunginkirjaston ja Aalto-yliopiston kirjaston.

Kokoelmanhoitaja Kari Juhola esittelee tiloja ja kaivelee arkiston syövereistä esille pari vanhaa lehteä, molemmat pakattuina omaan paperitaskuun. Kyseessä ovat harvinaiset Aku Ankkan numerot 50-luvun alusta. Molempien arvo hyväkuntoisina on useampi tuhatta euroa kappaleelta.

AkuAnkka1

AkuAnkka2

Arkiston tarkoituksena on ollut kerätä kokoelmiin kaikki suomeksi julkaistava materiaali. Kokoelma sisältää vanhoja artikkeleita mapitettuina vuosikymmenien takaa, arvokkaita yksittäiskappaleita ja harvinaisempia julkaisuja. Myös aihepiiriin kuuluvia pienlehtiä, graduja ja tutkielmia on yhä enenemässä määrin arkistoitu. Tämä näkyy myös asiakkaissa.

–Aiheesta tehtyjen gradujen ja tutkielmien määrä on ollut tasaisesti nousussa., kertoo Kari. Joku 99% asiakkaista on opiskelijoita, jotka kyselevät vanhojen tutkielmien perään.

Kari1

Kari esittelee arkiston vanhoja Aku Ankan vuosikertoja.

Epäselvä tulevaisuus

Tulevaisuudessa olisi tarkoitus keskittyä yhä enemmän sellaiseen materiaaliin, jota muualla ei säilötä. Suunnitelmista huolimatta kokoelman tulevaisuus on auki. Ensi vuonna kokoelman tulee siirtyä pois nykyisistä tiloista, mutta minne? Uutta tilaratkaisua ei vielä ole.

–Kohta ollaan kodittomia! Sitten kun ollaan jossain, olisi tarkoitus muuttua enemmän tutkimukselliseksi arkistoksi.

–Painopiste tulisi olemaan tutkielmissa ja pienlehdissä.

pienlehdet1

Lahjoituksina tulee paljon erilaisia julkaisuja. Koot vaihtelevat jostakin ihan pienestä A3-kokoon.

Kari hoitaa kokoelmaa sivuhommana päätyönsä ohella, joten vierailuaika täytyy varata etukäteen.

–Kokoelmaa on mahdollista päästä tutkimaan varaamalla ajan. Varsinaista lainakäytäntöä ei ole, mutta sopimuksella voidaan lainata teoksia tiettyihin projekteihin.

Aalto-yliopiston kirjaston tiloissa on myös kokoelman lukukirjasto. Sinne pääsee ilman ajanvarausta selaamaan teoksia.

lukukirjasto1

Aika näyttää, miten ja millaisena ainutlaatuinen kokoelma säilyy. Kaikki riippuu uusista tiloista. Toivomme, että tilat palvelisivat mahdollisimman hyvin sekä asiakkaita että kokoelman tarkoitusta.

Teksti ja valokuvat: Mia Collan

Suomen sarjakuvaseuran kokoelmaan pääset tarkemmin tutustumaan osoitteessa sarjakuvaseura.fi/kokoelma. Perustietoja kokoelmasta: sarjakuvaseura.fi/fi/suomen-sarjakuvaseura-ry/kokoelma. Kokoelma myös ottaa arkistoihinsa julkaisuja niin kustantajilta kuin pienlehteilijöiltä.

Kokoelman tietopalvelu: kysyttävää sarjakuvista? Tietopalvelu on kaikille avoin ja kysymyksiin pyritään vastaamaan mahdollisimman nopeasti. Kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse kokoelmanhoitaja Kari Juholalle os. kari.juhola@sarjakuvaseura.fi Kiireellisiä asioita voi kysyä puhelimitse virka-aikana 09-47030229 tai 050 5425950.