Katutaide tulee keskukselle

Tässä on jo muutama vuosi tullut leikiteltyä ajatuksella Sarjakuvakeskuksen toiminnan monimuotoistamisesta. Lähinnä ideoiden kohteena on ollut erilaiset visuaaliset taiteet ja hiljalleen niitä on keskuksen toimintaan alettu ujuttamaankin. Ilmeisimmät, kuten animaatio ja kuvitus, ovat toki olleet mukana alusta asti ja linjojen vetäminen eri muotojen välille onkin teennäistä ja turhaa. Kiinnostusta kuitenkin rajojen etsimiseen ja rikkomiseen riittää. Arabiassa katutaide on tuntunut erittäin luonnolliselta suunnalta. 

ulkopuoli-web

katutaide1-webSarjakuvakeskuksella on vuonna 2013 useita katutaiteeseen liittyviä projekteja. Tammikuussa Sarjakuvakeskus käynnistää tiistaisin lapsille ja nuorille suunnatun katutaiteeseen keskittyvän iltapäiväkurssin. Katutaidetyöpajassa tutustutaan yleisesti katutaiteeseen ja populaareihin taidemuotoihin. Kurssilla tehdään omia tarroja, julisteita, pinssejä ja graffiteja eri tekniikoin. Pieniä teoksia toteutetaan Sarjakuvakeskuksella ja sen lähiympäristössä. Työpajassa myös tuunataan omia vaatteita ja tehdään omannäköisiä kasseja yms. Kurssi on käytännön tekemiseen painottuva johdatus vähemmän tunnetuihin taidemuotoihin ja taiteeseen, jota taiteena ei pidetä.

Kurssi soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet piirtämisestä tai ylipäätään käsillä tekemisestä. Ikäsuositus on 10–15, mutta tästä joustetaan tarpeen mukaan molempiin suuntiin. Opettajana kurssilla toimii Joonas Lehtimäki. Kurssi jatkuu todennäköisesti myös syksyllä ja siitä on tarkoitus tulla vakituinen osa Sarjakuvakeskuksen viikko-ohjelmaa. 

katuliituTammikuussa käynnistää toimintansa myös katutaideikkuna, entisen Gallerian Ruudun paikalla. Ikkunagalleriassa esitellään erilaisia katutaiteen muotoja graffiteista seinämaalauksiin, tuunatuista skeittilaudoista katuliitutöihin. Näyttely vaihtuu kuukausittain ja maalis-joulukuulle Sarjakuvakeskus ottaa teiltä ehdotuksia näyttelyistä vastaan sähköpostilla info@sarjakuvaseura.fi Näyttelyajat täytetään alkuvuodesta. Keskus maksaa kohtuulliset materiaalikulut. Kyseessä on kokeilu ja toivomme mukaan villejäkin ideoita. Tila on tosin rajallinen ja asettaa omat haasteensa. 

Keväällä ja kesällä on sitten tarkoitus tehdä myös muita aiheeseen liittyviä työpajoja ja tempauksia, sekä tietysti osallistua Arabian katufestivaaleille. Sarjakuvakeskukselle aletaan myös hiljalleen kerätä aiheeseen liittyvää lukukirjastoa. Myös tämän osalta otamme vastaan ehdotuksia, sekä tietysti lahjoituksia. Myös kaikenlaisia teemaan liittyviä projekteja voi tänne päin ehdotella. Erilaisia ideoita toimintamme kehittämiseen otetaan vastaan erittäin mielellään.

Hyvää vuoden vaihdetta ja vuotta 2013

Kalle Hakkola
toiminnanjohtaja

Kuvat: Susanne Kyllönen, Lissu Lehtimaja