Kari Korhonen Puupäinen Ankka -näyttelyn päättäjäisissä – Aku on aina mukana

Kari Korhonen pistäytyi Sarjakuvakeskuksella näyttelynsä päättäjäisissä 26.2. juhlistamassa vielä uudelleen Puupäähattuaan. Korhonen oli mielissään Puupäähatusta ja se tuomasta tunnustuksesta. Onhan hänellä takana jo monen monta vuotta Aku Ankan seurassa. Yli kahdensadan Disney-tarinan lisäksi hän on tehnyt lukuisia kansia ja käsikirjoituksia muille piirtäjille. Hän on päässyt omien sanojensa mukaan nyt samaan sarjaan sankareidensa Timo Mäkelän ja Tarmo Koiviston kanssa.

Kari Korhonen on Akua rakastavan Suomen ainoa ankantekijä ja tehnyt sarjakuvaa jo 21 vuotta. Ankka on ollut Korhosen matkassa jo aivan pienestä pitäen ja hän kommentoikin Ankkalinnan väen olevan hänelle kuin perhettä.

korhonen-puupaa-omakuva web

Korhonen korostaa, miten mukavaa hahmojen kanssa on tehdä työtä. Hänestä on hauska pohtia, vaikka ihan arkisia askareita tehdessään, miten Aku, Roope ja Pelle mihinkin asiaan tai nykyilmiöön suhtautuisivat. Siitä tarinat usein lähtevät. Hän myös kumoaa usein esitetyt ihmettelyt siitä, että eikö Disneyn hahmojen parissa työskentely ole rajoitettua. Onhan Disney hyvin tarkka imagostaan.

–Ei loppujen lopuksi. Kunhan pysyy hahmoille annettujen pääluonteenpiirteiden puitteissa – esimerkiksi Roope saa olla ahne muttei ilkeä – niin vapautta ei oikeastaan rajoiteta, kertoo Korhonen.

kari korhonen aku ankka tikru nalle puh sarjakuva

puupaa-ankka2 web

puupaa-ankka5 web

Myös sarjakuvien tekemisessä yleisesti hän nauttii sen tuomasta vapaudesta. Koska hän on piirtäjä-käsikirjoittaja, hänellä ei ole varsinaisesti ketään rajoittamassa tekemistään. Ainoa rajoittava tekijä onkin aika. Kymmensivuisten tarinoiden pitää olla valmiina kahdessa viikossa. Nykytekniikka on nopeuttanut töiden tekemistä, mutta myös deadlinet ovat tiukentuneet. Työskentelytapojen vapaus kuitenkin mahdollistaa, että jokainen piirtäjä voi jättää Akuun jälkensä.

kari-korhonen-kakku-web 

Korhosesta erityisesti Akun sisu vetoaa suomalaisiin lukijoihin. Aku ei luovuta, vaikka elämä potkisikin. Tämä piirre näkyy Akussa lähes aina, riippumatta piirtäjästä tai käsikirjoittajasta. On kuitenkin kiinnostava nähdä, mitä jokainen tekijä tuo hahmoon. Korhosesta Akun pitkään jatkunut kova onni näkyy hahmossa hänen sarjakuvissaan.

–Akuani on luonnehdittu lakoniseksi. Minusta hahmo on kuitenkin myös kasvanut hyväksymään asemansa epäonnisena yksilönä, eikä siksi jaksa suuttua enää niin helposti. Mutta kyllä Akusta löytyy vielä puhtia raivostumaan, kun tilanne sellaiseksi yltyy. 

Akun hahmon epäonnisuudesta huolimatta Korhonen haluaa Akun saavan vähän iloisemman osan tarinoissaan.

–Olen pehmo, hän myhäilee. –Pidän onnellisista lopuista.

Näyttely on päättynyt. Kari Korhosesta on tulossa mysö laajempi haastattelu seuraavaan Sarjainfo-lehteen, joka tulee Suomen sarjakuvaseuran jäsenille.

Teksti: Sara Valta
Kuvat: Kari Korhonen, Aino Sutinen, Henry Söderlund