Julie Delporte ja antennit joka paikassa

Sarjakuvakeskuksen galleriassa on lokakuun 29. päivään asti esillä montrealilaisen Julie Delporten sarjakuvaromaaniin Everywhere Antennas (Drawn & Quarterly, 2014) perustuva näyttely. Taiteilijan värikkäistä originaalitöistä koostuvan näyttelyn avajaisia vietettiin Sarjakuvakeskuksella 9.10. 

_MG_2970.jpg

_MG_2922.jpg

Päiväkirjamainen Everywhere Antennas käsittelee Delporten omaelämäkerrallisen Journal-teoksen (2013, Koyama Press) tavoin synkkiä teemoja, kuten masennusta, ihmissuhteiden loppumista ja ahdistusta. Kontrastina ajoittain surullisillekin teemoille taiteilija kuitenkin kuvittaa sarjakuvansa hempeän värikkäästi. Delporten mukaan kontrasti ei kuitenkaan ole tarkoituksellista vaan pikemminkin heijastaa sitä, miten hän kokee elämän ylipäätänsä.

“Onnellisuus ja suru sekoittuvat aina keskenään, eikä mikään ole mustavalkoista. Asioilla on monia eri puolia ja värisävyjä. Lisäksi rakastan värejä.”

Journalismia ja kirjallisuutta opiskellut taiteilija luki ja kirjoitti paljon lapsena, mutta ei erityisemmin pitänyt piirtämisestä. Sarjakuviin hän perehtyi vasta 18-vuotiaana keskittymishäiriön tehdessä perinteisten romaanien lukemisesta haastavaa. Piirtämiseen ja sarjakuviin oli kuitenkin helpompi uppoutua.

_MG_2935.jpg

Delporte myös kertoo, että vaikka ei kirjoittaisikaan omaelämäkerrallista teosta, hän saattaa silti käyttäytyä samoin kuin kirjojensa hahmot, päästäkseen hahmojen kanssa samankaltaisiin mielenmaisemiin. Tutkimustyönä Everywhere Antennas -kirjaa varten hän lähti esimerkiksi hoitamaan eläimiä luomutilalle, samoin kuin teoksen radiosäteitä pakeneva päähenkilö.   

sleeping-page

_MG_2950.jpg

Tällä hetkellä Delporte työstää vielä hyvin alkuvaiheessa olevaa, Suomeen sijoittuvaa sarjakuvaromaania, jossa nuori antropologian opiskelija tulee Suomeen tutkimaan salaperäisiä hahmoja, jotka Delporte ajatuksen tasolla rinnastaa muumeihin. Muumeja ei tietenkään mainita kirjassa, mutta samaan tapaan kuin Muumilaakson marraskuu -tarinassa, hahmot ovatkin kadonneet ja päähenkilö löytää itsensä vieraasta kulttuurista ilman varsinaista päämäärää. Lähtökohdiltaan mielenkiintoisen teoksen valmistumisajankohta on kuitenkin vielä hyvin epävarma.

“Nyt minun on kuitenkin pakko saada tarina valmiiksi, olen kertonut siitä niin monelle.” Delporte nauraa.

_MG_2968.jpg
Teksti ja valokuvat: Petra Koponen

Julie Delporte on taiteilijaresidenssissä Helsingissä CUNE Comics-in-Residence-ohjelman kautta. Ohjelmaan on seuraava haku tammikuussa.

Everywhere Antennas Galleria Sarjakuvakeskuksessa 9.-29.10.2014

Julie Delporten blogit:  juliedelporte.tumblr.com ja ledernierkilometre.blogspot.fi