Jonathan Edwards ja Louise Evans loivat sarjakuvafestivaaleille taidetta Helsingin tunnelmasta

Teksti ja käännös: Aino Sutinen
Kuvat: Jonathan Edwards ja Louise Evans

Jonathan Edwards on tunnettu brittiläinen graafikko ja sarjakuvantekijä. Hän oli vieraana ja residenssitaiteilijana Helsingin sarjakuvafestivaaleilla yhdessä puolisonsa ja työparinsa, tunnetun muotisuunnittelijan ja tekstiilitaiteilijan Louise Evansin kanssa. Twitteristä näin, että Jonathan oli maalannut Helsingistä kauniita akvarellitöitä ja olipa taiteiljapariskunta luonut festivaaleille myös Helsinki-nukkeja. Nyt kun matkaajat ovat jo kotona, kyselin millaiset tunnelmat reissusta jäivät.

CrCcI9oWcAUie z

Hei Jonathan! Kuinka kauan vietitte Helsingissä? Mitä piditte kaupungista, ja sarjakuvafestivaalistamme?

Meillä oli ilo viettää Helsingissä kaksi viikkoa. Emme ole aiemmin olleet Suomessa (lentokenttäpysähdystä lukuunottamatta!), joten tämä oli hieno tilaisuus tutkia kaupunkia. Rakastimme aikaamme Helsingissä. 

Isoina Tove Jansson -faneina tykkäsimme viettää aikaa kaupungissa jossa hän eli ja työskenteli. Ja vaikka olimme etukäteen tietoisia Suomen vaikuttavasta taide- ja design-historiasta, emme arvanneet kuinka paljon se näkyisi kaupungissa. Aloitimme jopa kuvasarjan nimeltä ”Helsingin tuolit”, koska näimme niin paljon kauniita tuoleja!

jonathan-edwards-helsinki

Alvar Aallon talo ja muut Aalto-rakennukset olivat reissun kohokohtia. Ja joka paikassa oli piirrettävää, jopa ennen kuin pääsimme Suomenlinnaan! 

Oli upeaa olla mukana festivaalilla. Löysin itselleni uusia suomalaisia taiteilijoita ja sain tilaisuuden jutella ystävien kanssa. Olemme olleet Pictoplasma-festivaalilla puhujina ja näytteilleasettajina, joten oli hauska nähdä yleisössä tuttuja naamoja. Tapasimme paljon kiinnostavia ihmisiä ja nyt suunnittelemme jo matkaa takaisin.

aalto

Loit Helsingissä kauniita matkapiirroksia. Tullaanko näitä näkemään jossakin julkaisussa?

Täytin Helsingissä kaksi luonnoskirjaa, 124-sivuisen taskukirjan ja 15-sivuisen vesivärilehtiön. Rakastan piirtää matkoilla ja kaksi viikkoa Helsingissä oli täydellinen tilaisuus syventyä kaupungin kuvaamiseen. Helsinkiläiset olivat kiinnostuneita ja ystävällisiä ja olen saanut hyvää palautetta, mm. kahvilanomistajilta ja maalaamieni laivojen henkilökunnalta. 

Kokoelma kuvia sekä uusia töitä tulee esille uuteen kirjaani pian.

helsinki

meripelastus 1

laiva

ed-piskor-helsinki-comics-festival-jonathan-edward

Kuvassa festivaalivieras Ed Piskor Itäkeskuksessa.

Teitte Louise Evansin kanssa hauskoja huopahahmoja Helsinki-teemaan. Louise on taiteilija, joka luo tällaisia nukkeja. Kerro lisää!

Louise on toiminut Felt Mistress -nimellä nyt noin kymmenen vuotta. Hänen hahmojaan käytetään elokuvissa, mainoksissa, kirjan- ja levynkansissa jne. Mutta usein inspiraatio tulee matkoista ja ihmisistä joita näemme maailmalla, joten oli väistämätöntä että tällä reissulla iskisi inspiraatio.

Loimme kaksi hahmoa Helsingissä, Eugenen ja Spriggin. Eugene on turisti, jolla on myös kirjailtu matkamuistotakki. Kuulimme, että festivaaliteemoina olisi matka ja hip hop, joten suunnittelimme Eugenen pitäen nämä mielessä. Hän on maailmanmatkaaja, jolla on vanhan liiton suuret silmälasit ja tennarit (joissa on salmiakkikuviota mukana). 

eugene

helsinki-jonathan-edwards-louise-evans

Olemme jo tehneet Eugenen Helsingin-seikkailuista muutamia kuvia (Photoshopin avustuksella), ja tarkoitus olisi tehdä vielä pienlehti.

Spriggin syntyä inspriroi Helsingin villimpi puoli, varsinkin saarten maisemat. Hänet tullaan myös näkemään Eugenen kirjassa. Kotiin palattuuan Eugene on jo käynyt Lontoon Suomen-instituutissa, joten selvästi hän on vaikuttunut. 

Hän vierailee myös Lakes-sarjakuvafestivaalilla Kendalissa nyt lokakuussa, joten kaikilla on sitten tilaisuus ihailla hänen takkiaan paikan päällä.

DSC 0166

Kuva: Henry Söderlund

Jonathan Edwardsin kotisivu www.jonathan-e.com
Louise Evansin kotisivu www.feltmistress.com

Lakes International Comics Art Festivalilla (14.–16.10. Englannin Kendalissa) on paikalla myös Suomen sarjakuvaseura sekä useit suomalaisia taiteilijoita. www.comicartfestival.com

hakaniemi