Jana Vasiljević: Suspended Disbelief – sotaa, sukuhistoriaa ja tietokonepelejä

Jana Vasiljević (s. 1990) on freelance-kuvittaja Belgian Gentistä. Hän on valmistunut LUCA School of Artsista ja toimii osana Tieten Met Haar -kollektiivia, johon kuuluu yhteensä kuusi taiteilijaa. Vasiljevićin Suspended Disbelief -näyttely on esillä Sarjakuvakeskuksella 20.5.–19.6.15.

vasiljevic sutinen web5 

Teosten taustatarina on moniulotteinen. Alun perin Vasiljević inspiroitui tutkiessaan serbialaisen isänsä ja belgialaisen äitinsä välistä kirjeenvaihtoa kymmenen vuoden kaukosuhteen ajalta. Vasiljevićin teoksissa ”everything is connected”: kyseiset kirjeet, sota-ajan tapahtumat, tietokonepelit, lapsuus sekä äidin puolen sukuhistoria.

vasiljevic sutinen web9

vasiljevic sutinen web1

vasiljevic sutinen web8

Suspended Disbeliefin maalauksissa on näkymiä Red Baron -tietokonepelistä, joka on ensimmäiseen maailmansotaan perustuva lentokonesimulaattori. Osa pelin maisemista sijoittui Belgian Flandersiin, jossa taiteilijan isoisoäiti asui ja Vasiljevićillä oli lapsena tapana kuvitella, että jokin pelissä näkyvä talo olisi hänen isoisoäitinsä koti.

Vasiljević työstää parhaillaan ensimmäistä sarjakuvaromaaniaan.  Keskiössä ovat hänen sukunsa naiset; aina taiteilijan omasta 90-luvulla eletystä lapsuudesta isoisoäidin elämään ensimmäisen maailmansodan aikana. Kyseessä ei ole tyypillinen sotakuvaelma, vaan historialliset tapahtumat nivoutuvat yhteen lapsuuden tietokonepelien kanssa. Kirjan ensihahmotelmat ovat nähtävillä Suspended Disbelief -näyttelyssä.

vasiljevic sutinen web2

vasiljevic sutinen web4

Tieten met haar -taidekollektiivilla on suuri rooli Vasiljevićin elämässä ja taiteilijanurassa. Kollektiivissa tehdään töitä tiiviisti yhdessä ja Vasiljević arvioikin, että 80 % hänen työskentelystään tapahtuu kollektiivin projektien parissa. Tieten met haar julkaisee neljännesvuosittain antologioita, joissa nähdään sekä kollektiivin jäsenten töitä että muiden sarjakuvapiirtäjien tuotoksia. Jokainen antologia on erilainen ja julkaisuissa on vaihtuva teema.

vasiljevic sutinen web3

vasiljevic sutinen web6 
Kollektiivi juontaa juurensa vuoteen 2012. Kaikki kuusi jäsentä opiskelivat samassa koulussa ja päätyivät tekemään yhdessä kirjan hupailumielessä. He osallistuivat pienimuotoiseen taidefestivaaliin ja yllättäen monet olivatkin kiinnostuneita kirjasta ja kysyntää löytyi jatko-osalle. Se johti seuraavan kirjan tekoon ja jo vuosia jatkuneeseen yhteistyöhön.

vasiljevic sutinen web7

Vasiljević työsti näyttelyn ohessa seinämaalauksen Sarjakuvakeskuksen edustalle. Maalaus on tribuutti Tieten met haar -kollektiiville; teoksessa on viisi pylvästä, joiden päällä nähdään viisi eri sarjakuvahahmoa kollektiivin jäsenten töistä poimittuina.

wallpainting-jana-valisjevic.gif

Teksti: Johanna Hakanen
Kuvat: Aino Sutinen, Johanna Hakanen, Jana Vasiljević

Jana Vasiljević on vieraana myös Kuopion Juuret-sarjakuvafestivaalilla sunnuntaina 24.5.15.
Lisää Vasiljevićin omia töitä sekä Tieten met haar: 
artinjars.tumblr.com
tietenmethaar.tumblr.com