Myrkkykasveja ja ihmissuhteita Terhi Adlerin Plant Kingdom -taidenäyttelyssä – haastattelu

Haastattelu: Aino Sutinen
Kuvat Terhi Adler ja Aino Sutinen

“Kasvikunta on vanha ja viisas. Huonekasvit ovat hiljaisia kumppaneita, vaalittuja lemmikkejä ja tärkeitä uskottuja.” 

Terhi Adlerin näyttely Plant Kingdom – Kasvikunta on nyt esillä Galleria Sarjakuvakeskuksessa Kalliossa (Porthaninkatu 9).

Hei Terhi Adler! Uusi näyttelysi esittelee muun muassa upeita piirroksia erilaisista kasveista ja ekologisia teemoja. Myös kasvien ominaisuuksista, kuten myrkyistä ja parantavista osista, kerrotaan.

Mistä tämä projekti lähti ja kertoisitko sen taustoista?

Hei Aino! Olen kiinnostunut kasveista monelta kantilta. Olen landelta kotoisin ja tykkään luonnosta ja metsistä. Luonnonsuojelu on lähellä sydäntä. Olen myös huonekasviharrastaja, pikkuisia on siunaantunut jo hyvä määrä ja yritän opetella pitämään niistä parempaa huolta. Lisäksi minua on alkanut kiinnostaa hyötykasvit, hortoilu, ja tietysti kasvien “taikavoimat”. Keräilen myös omaa kasviotani johon prässäilen löytämiäni kesäkukkia. Koen että kaikki nämä tietysti liittyvät yhteen ja siten näyttely koostuukin monesta erilaisesta elementistä, erillisistä töistä ja tyyleistä joiden yhdistävä tekijä ovat kasvit.

terhi adler nayttely

Talk to Me -sarjakuvazineä tehdessä (2019) nautin kun sain piirtää kasveja. Tajusin että haluaisin jatkaa sitä. Sitten eräällä Aallon kurssilla piti toteuttaa zine risopainolla, ja kahdesta kilpailevasta ideasta zine myrkkykasveista jäi hyllylle. Tarkoituksenani oli aluksi kerätä kasveja, joita on käytetty loitsuissa ja taikajuomissa, koska noitajutut kiehtovat minua. Lopulta päädyin kuvittamaan myrkyllisiä/lääkinnällisiä kasveja, joita voi löytää Suomenkin luonnosta – enemmän tietoisku/opetuskuvamaisemmasta lähtökohdasta. Aion jatkaa tämän pienen kasvioni kuvittamista! Vuosia sitten löysin myös Google Mapsista myrkkykasvipuutarhan, joka sijaitsee Isossa Britanniassa. Kenties menen käymään joskus.

Äiti Maa -teoksen piti aluksi olla kuvallisempi, mutta kun löysin tämän Alkuperäiskansojen julistuksen tekstin, ajattelin antaa viestille eli tekstille enemmän painoarvoa. Tunnen suurta luontoyhteyttä ja halusin ilmaista jotain väkevää, mutta en usko että olisin itse osannut kiteyttää sitä näin voimakkaasti. Käytetyin emoji taas kuvastaa kuihtuvaa ruusua ja kertoo tekstarisuhteiden vaikeuksista sydänsuruineen. Halusin yhdistää kaikissa töissä kuvaa ja tekstiä eri tavoin, vaikka kaikkien duunien ei ehkä voi suoranaisesti sanoa olevan sarjakuvaa. Jatkan näin siis eksperimentaalisella linjalla sarjakuvan rajojen tutkimista.

PlantKingdom terhi adler4

PlantKingdom terhi adler2

Näyttelyssä on myös kerronnallisuutta, kuten pieniä dialogeja hankalista sosiaalisista tilanteista. Tämä on kiinnostava juonne, on kyse erilaisista suhteista ihmisten ja kasvien välillä, kuten näyttelyn esittelyssäkin sanotaan? 

Kun kirjoitin dialogin pätkiä, mietin tätä ja päätin että raja saa jäädä häilyväksi. Halusin ikään kuin piilottaa, kuka puhuu ja kenelle. Osa keskusteluista käydään ihmisten välillä kasvien läsnäollessa, niiden vieressä ja niitä huomaamatta. Mutta kasvit kuulevat ja näkevät kaiken! Toiset pätkät taas ajattelin voivan olla myös ihmisen ja kasvin välisiä. Usein tarinani kertovat ihmissuhteista ja kiusallisista tilanteista, eikä tämä ole poikkeus.

PlantKingdom terhi adler3

Millä välineillä olet piirtänyt tähän näyttelyyn ja mitkä ovat lempivälineitäsi? Piirrätkö joka päivä?

Lempivälineitäni ovat lyijykynä ja peittävät maalit sekä digitaaliset välineet. Tähän näyttelyyn olen käyttänyt mm. lyijykynää, akryyliä ja maalitussia, mutta kasviokuvat päätin tehdä mustalle paperille rasvaisilla puuväreillä. Paperivalinta olikin väärä, sillä puuvärien alle täytyi laittaa kerros valkoista guassia että värit näkyivät, ja se taas käpristi paperia. Jos guassia laittoi liian paljon, puuväri ei enää ottanut tarttuakseen! Mutta lopulta sain tekniikan toimimaan aika mukavasti ja nautin näiden kuvitusten tekemisestä. Talk to me on tehty pääasiassa lyijykynällä viivapiirroksena.

En piirrä joka päivä, vaikka haluaisin. Joskus olen tehnyt kesän läpi haasteita, jossa piirrän päivittäin, mutta se voi arjessa tehdä tiukkaa. Yleensä piirrän, kun minulla on jokin tehtävänanto, kuten kuvitustyö tai vaikka avajaiset tulossa. Nyt toivon elämän rauhoittuvan sen verran, että pääsen tekemään omia projektejani eteenpäin, ja se tarkoittaa enemmän piirustushommia!

terhi adler

PlantKingdom terhi adler1

Mitä sinulla on seuraavaksi työn alla?

Aion jatkaa Herbarium mysticum -kasviokuvien tekemistä ja kenties saada ne ulos kirjana. Projekti-ideoita on monia, mutta aion ainakin kuvittaa horoskooppeja, tehdä sarjakuvanovelleja, sekä lastenkirjan, jossa seikkaillaan metsässä!

Terhi Adler (1989) on poikkitaiteellinen graafikko, kuvittaja ja luova generalisti, joka tekee myös sarjakuvaa sekä animaatiota. Kiinnostuksenkohteita ovat myös esim. keramiikka, videotaide ja komiikka. Näyttely on avoinna ti–pe 12–18, joulun aikaan suljettuna 22.12.2021-3.1.2022. 

Lisää näyttelystä: https://sarjakuvakeskus.fi/nayttelyt/1396-terhi-adler

Lue myös: Terhi Adler tutkii sarjakuvan tilallisia mahdollisuuksia Whatever-näyttelyssään – taiteilija haastattelussa

terhiadler.com

PlantKingdom promo web