Seniorien sarjakuvaryhmän teoksista syntyi Kuti-lehti – osin jopa ompelemalla

Teksti: Aino Sutinen

Nykysarjakuvan yhdistys Kutikuti julkaisi kesäkuussa Seniori-Kuti-lehden Sarjakuvakeskuksen senioriryhmän sarjakuvista. Lehteen on valikoitu Helsingissä Kinaporin palvelutalolla perjantaisin kokoontuvan ryhmän sarjakuvia. Numeron on päätoimittanut Sarjakuvakeskuksen opetussuunnittelija ja seniorikurssin opettaja Hannele Richert, jota haastattelin aiheesta.

Miten seniorikurssit saivat alkunsa? 

Sarjakuvakeskuksen kurssitoiminnassa on ollut paljon kokeilevaa toimintaa, kuten erityisryhmiä ja eri ikäryhmiä. Esimerkiksi taideterapeutiksi opiskellut Jenny Eräsaari oli aluksi paljon mukana suunnittelemassa tätä toimintaa. 2010-luvun taitteessa olivat ensimmäiset kokeilut, joissa oli päiväkodin lapsia ja palvelutalon senioreita. 2014 käynnistyivät ensimmäiset varsinaiset seniorikurssit. Nyt Kinaporissa on löydetty tämä kurssi nin sankoin joukoin, että Kampin palvelutaloon on mahdollisesti suunnitteilla uusi kurssi.

Kuti44 spreads-10

Mitä haasteita tai eritysiä iloja on seniorikansalaisten opettamisessa?

Asetelma on erilainen kuin vaikka lasten kanssa: he ovat kokeneempia ihmisiä kuin opettaja. Haaste on ehkä se, että he usein vähän pelkäävät epäonnistumista ja odottavat kurssilta koulumaisuutta. Kuitenkin toimintamme on aika keskustelevaa – suuri osa kokoontumisesta kuluu keskusteluun, kaikki kertovat omia näkemyksiään sekä anekdootteja.

Alkuun monelle oli vähän vaikea ymmärtää, miksi omasta elämästä pitäisi piirtää. Alkuun kursseilla olikin enemmän painotuksena omaelämäkerrallinen ote. Nyttemmin on tullut paljon muutakin, kuten toisilta äänitettyjen kaskujen piirtämistä. Näitä löytyy Seniori-Kuti-lehdestä, esimerkiksi sen hautausmaakaskut.

Kuti44 spreads-5

Onko sinulla lempisarjakuvia tästä lehdestä?

On, eri tavoin. Minulla on myös niin henkilökohtainen suhde tekijöihin, että katsoin sarjakuvia eri tavoin kuin vaikkapa taittaja Benjamin ja Kutikutin Tommi, joilta kysyin myös heidän mielipiteitään. Viime kädessä itse päätin lehden sisällöstä. 

seniori-kuti-web

seniori-kuti-kansi

Ovatko kaikki kurssilaiset löytäneet itsestään sarjakuvataiteilijan?

Kyllä, eri tasoillaan. Toiset ovat yllättäneet tuotteliaisuudellaan. Toiset ovat yllättäneet laadullaan, on paljon omaleimaista jälkeä. Ryhmässä on kuitenkin täysin sallittua käydä myös sosiaalisista syistä.

Kaikki kyllä tekevät sarjakuvaa, mutta joskus tekemisessä voi tulla taukoa tai tehtävät saattavat vaatia sulattelemista. Kurssilaisten ikähaarukka on myös suuri, eroa on kolmisenkymmentä vuotta.

Mitä muuta haluaisit vielä kertoa?

Minulle tämä tuottaa iloa. Arvostan Kutikutin yhteisöä ja oli kiva päästä tekemään lehteä.

Tässä kolmisen vuoden aikana on ollut tosi kivaa päästä tarjoamaan kurssilaisille tällaisia mahdollisuuksia. Pohdin myös, miten tämän tekisi niin että kaikille tulee hyvä mieli, vaikka kaikkea ei voidakaan julkaista. Toivon että tässä on onnistuttu. Itse Kuti-lehti ei ollut heille aiemmin tuttu.

Muutama oli aiemmin piirtänyt pilakuvia ja käsitöitä harrastuksekseen, joku oli tehnyt sarjakuvia ja moni lukenut niitä.

Lue Seniori-Kuti täältä, jos et löydä omaa paperilehteä: kutikutisf.wordpress.com/2017/06/19/kuti44. Kutin voi myös tilata.

Senioripajat jatkuvat kaikkien muiden kurssiemme ohessa myös syksyllä 2017. Uutuutena on Helsingin lisäksi seniorikurssi Söderkullassa. Lisätietoa täältä.

hannele-richert-linnan-juhlat

Vuonna 2015 seniorien ja lasten sarjakuvakurssi huomioitiin korkeammilla tahoilla ja se poiki Hannele Richertille kutsun Linnan juhliin. Lue niistä lisää täältä.