Marja Siiran Kirjoitukset on fantasiaa ja viihdettä synkällä vivahteella

Teksti: Taina Hassinen
Kuvat: Tomi Pietilä, Henry Söderlund, Marja Siira, Aino Sutinen

Sarjakuvakeskuksella 11.30.4.2016 pidettävä näyttely Varjon rajamailla Kuvia Kirjoituksista  esittelee satoja Marja Siiran Kirjoitukset-sarjakuvateokseen liittyviä muste- ja vesivärioriginaaleja, taidetta ja luonnoksia. Näyttely on 28-vuotiaalle sarjakuvantekijälle toinen. Ensimmäisen hän piti Oulun Toppeliuksen talossa Anastasia Väyrysen kanssa vuonna 2004, vain pari kuukautta ennen kuin hän alkoi julkaista netissä Kirjoituksia. Taiteilija kokee, että tässä mielessä Helsingin näyttely sulkee yhden ympyrän. 

marja siira

Kirjoitusten ensimmäinen osa, “Lapsen sydämellä”, ilmestyi netissä sivun viikkovauhdilla ja valmistui vuosina 2004-2011. Siiran etsiessä ammattimaista nettipalvelua, Nevelyn Media ehdotti myös painotuotteen tekemistä ja alkuosa julkaistiin yli 400-sivuisena kirjana keväällä 2016.  Siira arvostaa kirjaa esineenä ja kokee mahdollisuuden kirjantekemiseen suurena kunniana. “Se on olemassa vielä sittenkin, kun oma elämänkaareni on jo päättynyt”, hän summaa. Teoksensa itse taittanut taiteilija halusi kanteen Veljeni Leijonmieli teoksen tunnelmaa.

marja siira kirjoitukset sarjakuva sarjakuvakeskus

Näyttelyssä on esillä piirroksia seitsemän vuoden ajalta, myös sellaisia, joita ei kirjassa tai netissä ole nähtävillä. Työn jäljestä voi Siiran mukaan päätellä, mitä sarjakuvaa hän on lukenut milloinkin ja missä työvaiheessa on opittu ja otettu käyttöön uusia taitoja. Mustavalkoisen kirjan alkuosan originaalit ovat värillisiä ja se tuo tarinankehitteyyn oman pehmeytensä ennen dramaattisempia juonenkäänteitä. Näyttelyn avajaisissa nähtiin myös Tuuli Sihvosen Kirjoitukset-aiheinen, loppukeväästä valmistuva animaationpätkä, jossa on Siiran käsintekemät taustat.

Fantasiasarjakuva sai alkunsa Siiran piirrellessä lapsuudenystävänsä Sihvosen kanssa nuoruusvuodet läpeensä. Pitkillä kävelyretkillään Oulussa tytöillä oli tapana keksiä tarinoita ja kehitellä niitä ennen kaikkea puhumalla. Käsillä oleva teos syntyi erään nuoruudenaikaisen tarinan pohjalta, mutta on muotoutunut hyvin erilaiseksi verrattuna alkuperäiseen. Yhtymäkohtina on lähinnä hahmot ja muutama kohtaus. 

varjonrajam-nayttely kuva01-web

Nuoret ystävykset haaveilivat tarinansa kertomisesta jopa elokuvan muodossa, joten ei ihme, että suurimmat innoittajat löytyivät sci-fi-elokuvista ja musiikista. Taru Sormusten Herrasta on yksi esikuvista, kuten myös elokuvat The Fifth Element, K-PAX ja Moulin Rouge!. Muita vaikuttajia ovat olleet raskas melodinen musiikki, mm. Nightwish, Sonata Arctica ja GammaRay, sarjakuvista mangat Gunnm ja Emma sekä X-Men. Myös filosofiat, mytologiat ja tähtikartat kiinnostivat Siiraa, ja hän toteaakin, että Kirjoitukset on melkoinen vaikutteiden sulatusuuni. 

Sarjakuvan tarina kertoo nuorten siskosten, Sarako-liskotytön ja Nanak’ai-pesukarhutytön, pakomatkasta. Kiltti Sarako on tuleva Varjon kuningatar, mutta hänen kovaluontoinen siskonsa Nanak’ai asetetaan Sarakon ja tämän kohtalon väliin, suojelemaan siskoaan ja pitämään hänet erossa valtakunnastaan. Kirjoitukset on kasvukertomus, joka kattaa monta vuotta tyttöjen elämästä. Tekijän mukaan teos on nuorten ja aikuisten fantasiaa ja viihdettä, mutta synkällä ja kenties hieman inhorealistisella vivahteella. 

IMG 5420

Kirjoituksissa seikkailee ihmisten lisäksi fantasiahahmoja ja ihmismäisiä eläimiä. Nuorempana Siiraa harmitti, kun ei tullut valinneeksi pelkästään ihmisiä sarjakuvaansa, mutta tuli kuulemma järkiinsä ja on lopputulokseen tyytyväinen. Hänen mielestään eläinhahmojen kautta on helpompi mennä lähelle konfliktia ja ilmaista erilaisia tunteita, ja lukija pystyy tarvittaessa etäännyttämään itsensä eläinten kohtaloista. Hahmojen luonteenpiirteet perustuvat olemassa oleviin henkilöihin ja kirjoittajan oman persoonan eri puoliin.

Siira toteaa kuuntelevansa intuitiota ja rakentavansa tarinaa hahmo edellä, eli pohtimalla millä tavalla kukin henkilö toimisi oman persoonansa kautta. Taustakuvituksissa näkyy paikoitellen tekijän luonto- ja patikointiharrastus.

varjonrajam-nayttely kuva02

Siiran fantasiasarjakuvalla on mukavasti lukijoita, ja ensimmäinen painos onkin mennyt pitkälti heidän hyllyihinsä.  Faneja on tytöistä vanhoihin miehiin, kuitenkin enimmäkseen nuoria naisia, joilta on tullut paljon hyvää palautetta. Taiteilija kertoo itse olevansa sarjakuvansa kohderyhmä; hän tekee tarinaa, jota itse haluaisi lukea. 

Kirjoitusten kakkososa on ollut työn alla vuodesta 2011 ja tavoitteena on julkistaa se kirjana vuonna 2018. Tekeillä olevaa nettisarjakuvaa voi lukea osoitteessa www.kirjoitukset.net. Oma haasteensa päätösosassa on punoa tarinan juonilangat yhteen.

Tekemisen alkuvaiheessa hän ei juurikaan suunnitellut tai luonnostellut sarjakuvaansa, mutta tarinan monimutkaistuessa sekin oli opeteltava. Siira suunnittelee kokonaisuutta kuitenkin väljästi säilyttääkseen työskentelyn mielekkyyden itselleen. Yli kymmenvuotista sarjakuvaa tuskin jaksaisi piirtää tarkan suunnitelman mukaan.

IMG 5421

Siira kertoo aina piirtäneensä ja olleensa kiinnostunut sarjakuvan ohella animaatiosta. Hän oppi kirjoittamaankin Hopeanuoli-aiheista sarjakuvaa tehdessään. Ensimmäiset sarjakuvakokeilut ovat vuosilta 2003-2004, jolloin hän teki 15 lyhytsarjakuvaa, jotka poikkeavat nykyisestä piirrostyylistä, mutta käsittelevät niinikään sisaruutta, velvollisuutta ja petosta. Siira kokee, että pitkäjänteinen sarjakuvantekeminen on opettanut enemmän kuin taidekoulut.

Nuorena Siira teki sarjakuvaa iltaisin. Nykyään hän herää aamulla aikaisin piirtämään ja uskoo, että ahkera työskentely vie väistämättä eteenpäin. Tulevaisuuden tavoitteena on saada iskeä tarinaa ammatikseen, ainakin välillä. Tarinan eteneminen, omien taitojen karttuminen ja hahmojen kehittyminen kannustavat jatkamaan. Työvälineinä käytössä ovat pääasiassa muste ja vesiväri. Siira aikoo jatkaa käsintekemisen perinnettä, sillä se on käymässä harvinaiseksi varsinkin nettisarjakuvassa, ja se näyttää hänen mielestään mielenkiintoiselta. Digitaalisesti hän tekee lähinnä kuvan siistimistä ja pieniä tehosteita. 

marja-siira-kirjoituksia

Kirjoitusten jälkeinen projekti on jo suunnitteilla, mutta siitä on kuulemma liian aikaista kertoa lisää. Sarjakuvien ohella Siira tekee jonkin verran kuvitustöitä ja graafista suunnittelua, tällä hetkellä yrityksen osa-aikaisena graafikkona.

Marja Siiran näyttely Varjon rajamailla – Kuvia Kirjoituksista auki Galleria Sarjakuvakeskuksessa 30.4.2016 asti.

Kirjaa voi ostaa myös verkkokaupastamme hintaan 24,90 €.

www.kirjoitukset.net

marja-siira-galleria-sarjakuvakeskus

marja-siira-nayttely-galleria-sarjakuvakeskus