Dystopioita ja tarinoiden voimaa Karstein Vollen Vinossa-näyttelyssä

Teksti: Saara Pirhonen

Kuvittele maailma, jossa sarjakuvien tekeminen olisi laitonta. Tällaisessa todellisuudessa elää Vinossa-sarjakuvan päähenkilö. Vinossa on syntynyt sarjakuvataiteilija Karstein Vollen ja käsikirjoittaja Knut Nærumin yhteistyönä. Molemmat ovat norjalaisia, Volle on asunut jo pitkään Suomessa. Teoksen taidetta ja tekoprosessia esittelevä näyttely on nyt nähtävillä Sarjakuvakeskuksen galleriassa.

karstein2-web

karstein1-web

Kuvat: Aino Sutinen

Kierrän näyttelyn useita kertoja, löytäen kuvien maailmasta aina jotain uutta. Huomaan myös muiden näyttelyvieraiden syventyvän vilkkaisiin keskusteluihin teosten äärellä. Vinossa ei ole kevyttä luettavaa ja sarjakuvan painostava tunnelma toistuu myös näyttelyyn valikoiduissa teoksissa. Kuitenkin ilmapiiri avajaisissa on iloinen ja rentoutunut.  Teokset haastavat pohdintoihin taiteen merkityksestä olematta silti liian raskaita. Avajaistunnelman sekä Vollen bändin, The Towers of Romancen, esittämän livemusiikin ohella saamme kuulla tekijöiden oman esittelyn teoksesta. 

karsteinvolle-avajaiset-henrysoderlund

Knut Nærum ja Karstein Volle. 

karsteinvolle-avajaiset-henrysoderlund-2

Kuvat: Henry Söderlund

Karstein Volle ja Knut Nærum kertovat innostuneesti yhteistyönsä alkuvaiheista. Nærum oli pyytänyt Vollelta kuvituksia kirjaansa 7-8 vuotta sitten, minkä jälkeen yhteistyö on kehittynyt ja saanut lisää ulottuvuuksia. Volle kuvailee yhdessä työskentelyn syvenemistä hitaana evoluutiona ja lumipalloefektinä. 

Kysyn Vollelta kuinka teosten ideoiminen yhteistyössä Nærumin kanssa toimii käytännössä. Hänen mukaansa Vinossa-teoksen kohdalla tekijät olivat keskustelleet yleisesti siitä, mikä heitä kiinnostaa. Esimerkkinä hän mainitsee halunneensa tehdä tarinan, joka liittyisi 1800-luvun okkultistisiin seuroihin, Madame Blavatskyyn, frenologiaan, teosofiaan ja spiritistiseen liikkeeseen. Nærum tarttui tähän aihepiiriin ja suunnitteli hahmot sekä juonikuviot sen ympärille. Toisinaan taas tarinan konsepti on tullut Nærumilta.

karstein3-web 

Kuva: Aino Sutinen

karsteinvolle-nayttely-saarapirhonen-webb

Kuva: Saara Pirhonen

Sarjakuvan rakenne on episodimainen. Kehyskertomus sijoittuu todellisuuteen, jossa sarjakuvat ovat kiellettyjä. Päähenkilö piirtää laittomia sarjakuvia ja lataa niitä nettiin. Päähahmon tarinan kanssa kulkevat rinnakkain hänen piirtämänsä sarjakuvat. Myös niissä on usein uhkaava ja kauhuelementeillä ladattu tunnelma. Volle kokee näiden tarinoiden heijastavan päähahmon mielentiloja juonen edetessä. Siten hyvinkin erilaiset,  mielikuvituksellisia maailmoja ja vaihtoehtoisia historioita sisältävät kappaleet yhdistyvät yhdeksi suureksi kokonaisuudeksi.

Dystopia maailmasta, jossa taiteen tekemistä on rajoitettu, rinnastuu mielessäni tämän hetken keskusteluun taiteen tarpeellisuudesta yhteiskunnassa. Kysyessäni Vollelta kokeeko hän Vinossa-sarjakuvan ottavan kantaa tähän teemaan, hän vastaa: “Tunnen, että Vinossa kuvaa ennemmin yksilön tarvetta tehdä tarinoita ja sitä kuinka meillä, joilla on tämä tuska, on harvoin muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa, välittämättä suosiosta tai rahallisesta menestyksesta.”

karstein-volle-nayttely-web

karstein-bandi-web

knut-naerum-web

Valokuvat: Henry Söderlund

Huolimatta monien taiteilijoiden huolesta, että taiteellinen työskentely rajoittuu nykyisessä poliittisessa ilmapiirissa, Volle kokee että itsensä ilmaiseminen ja omien ideoiden levittäminen ei ole koskaan ollut niin helppoa kuin nyt. Hän toteaa kuitenkin huomanneensa kuvittajan työssään vapaan taiteilijan roolin vaikeutuneen, taidekentän isojen toimijoiden hallitessa markkinoita. Vollen näkemys taiteen tulevaisuudesta on silti pohjimmiltaan valoisa. Hän uskoo ihmisten tarvitsevan kuvia, eikä voi kuvitella sen koskaan muuttuvan. Ehkä myös Vinossa-sarjakuvan voi nähdä kuvauksena mielikuvituksen voimasta ja halusta kertoa tarinoita.

Näyttely esillä 8.4.16 asti. Lisää näyttelystä täällä.

Vinossa verkkokaupassa 20 €.

a4-flower-8-web

karsteinvolle-nayttely-saarapirhonen-web

Valokuva: Saara Pirhonen